***

Hangulat étterem:

A Biczó-halmi pince, melynek helyére az étterem épült, 1969-ig községünk legrégibb építménye volt, a Kép-ér kanyarulatában emelkedett. A 18. század közepén már megvolt a Biczó-halom alatt. A jobbágyoktól kilenced címen beszedett bort, esetleg gabonát is tárolhattak eleinte benne. A Biczó-halom tövében állt a Biczóhalmi-csapszék (másnéven halom alóli csapszék), mely a 18. század második felében épült.
1796-ban azt írták róla, hogy új ajtót kapott.

A Biczó- halom helyére építették 1969-ben a Hangulat éttermet, 3 563 745 .- Ft-os költséggel.
1970. február 5-én nyílt meg, a Petőfi u. 3. sz. alatt. Az ÁFÉSZ vendéglátó egysége volt.

(Forrás: Kecskés Gyula: Püspökladány újkori története helyneveiben, 1974.)

***

Ahogy mi emlékszünk:

– “Karácsonytól Szent Mihály napjáig csak a község belterületén lévõ csapszékekben vagy a község külterületén található csárdákban lehetett
bort mérni. Csapszék kettõ volt a településen: a Belsõ csapszék és a Biczó-halmi csapszék.
A Belsõ csapszékrõl már az 1791. évi összeírás azt mondta, hogy félig földbe süllyesztett õsrégi, tölgydeszkából épült nádtetõs épület pincével.
Helyileg a mai városi bíróság és a református lelkészi lakás közötti területen lehetett, 1860 körül bontották el a református egyház kérésére.
A Biczó-halmi csapszék az 1700-as években épült a mai Hangulat vendéglõ helyén volt Biczó-halom tövében. Ez is nádtetõs, de nyitott tornácos
épület volt, pincéje a Biczó-halom alatt terült el. Funkcióját az 1850-es években épült Nagy vendégfogadó, másnéven Rákóczi vendéglõ és szálloda vette át, mely 1940-ig működött.” (B. Judit)

– “A Biczó nevű halom több 100 éves elnevezés, akkor említik utoljára egy Biczó nevű ember nevét, valószínűleg vele történt valami a halmon, ami miatt róla kapta a nevét. “ (F. Ildikó)

– “Erről már nekem is mesélt apukám és mintha azt mondta volna, hogy itt tárolták a jeget inenn hordták szét.” (K-né J. Kriszta)

– “Később a “sarkinak” volt az ital- stb. raktára. A sarki az FMSZ legnagyobb élelmiszerboltja volt. A domb másik vége a kultúrház udvarára lejtett. Télen ott sokszor szánkóztunk. még mikor bálba jártunk, akkor is meg volt a domb. ” (K.  Sámuel)

– “Az onnan elhordott halommal töltötték az mostani Petőfi utca páros számozású oldalát” (F. Ildikó)

Várjuk a hozzászólásod