***

(Köszönjük az album fotóit Csontos Gabriellának)

***

„Újra alakult a VERITAS

 1979. szeptemberében a Művelődési Központ népművelői arra a feladatra vállalkoztak, hogy felélesztik a régen nagy hírű VERITAS Irodalmi Színpadot. Vezetőjének újra Ozsváth Sándort kérték meg, aki boldogan vállalta az új csoport irányítását. A szervezkedés megindult és szeptember 10-én az alakuló-gyűlésen már 20 lelkes fiatal vett részt.

 Nagy örömünkre szolgál, hogy a Karacs Ferenc Gimnázium tanári kara segítőkészen sok gimnazistát küldött a csoportba, és a püspökladányi Központi Ifjúsági Klub (KIK) is kitett magáért, hiszen öt színpadtag a klubból került hozzánk.

Az irodalmi színjátszókör első fellépése 1979. november 10-én a felújított Ifjúsági Ház megnyitóján volt. A darab címe: PER (Petőki kontra Petőfik).

A következő műsor már komoly felkészülést igényel, ugyanis a megyei szakfelügyelet  minősítésre javasolta az együttest.

 A MI NEMZEDÉKÜNK című 25 perces klubműsoruk nagy siker volt Karcagon és Püspökladányban is. Ez az előadás rólunk szól – fiatalokról – de nemcsak a fiataloknak, hanem az idősebb generációnak is. Vallomás arról, miért ilyen „e lázas kor nevelte nemzedék”.

 A csoport 1980. április 14-én országos minősítő zsűri előtt mutatta be tudását Debrecenben, ahol a Hevesi Sándor kategóriában ezüst fokozatot nyert.

 A püspökladányi VERITAS Irodalmi Színjátszókör tehát újra bekerült az amatőr színjátszó mozgalom történetébe. A szakma előtt bemutatkoztak, de szeretnénk, ha a ladányi emberek is közelebbről megismernék őket.

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy szívesen elmennénk KISZ-alapszervezetekhez, szocialista brigádokhoz, üzemekbe, intézményekbe. (Volt már rá példa: nagy örömmel vállalkoztunk az idei nőnapon arra, hogy hangulatos műsorral köszöntsük a Magyar Nemzeti Bank nődolgozóit).”

 

(Csontos Gabriella írása a Ladányi Híradó 1980/1-2. számából)

***

Várjuk a hozzászólásod