MÁV Osztálymérnökség (Gólyavár)

 

 ***

MÁV Osztálymérnökség (Gólyavár)

“1896. november 1-én helyezték Püspökladányba a Törökszentmiklóstól Biharpüspökiig terjedő vasútvonalra felügyelő Osztálymérnökséget. A hivatal bérelt lakásban működött, sokáig a Rákóczi u. 12. sz. alatt. 1926-ban készült el a Baross és Rákóczi utcából a vasúti pályaudvarra vezető, jelenleg névtelen utca sarkán erre a célra emelt MÁV Osztálymérnökség, amelyet a lakosok az oldalát díszítő, gólyához hasonló stilizált madár alakról Gólyavárnak neveztek el. A díszítést a háborús nyomok eltüntetése alkalmával lekaparták. 1941-ben Nagyváradra helyezték az Osztálymérnökséget, ott volt 1945-ig, ekkor visszahelyezték Püspökladányba. 1950. december 31. napjával püspökladányi működése megszűnt, beolvadt a kisújszállási pályafenntartási főnökségbe.”

(Forrás:   Kecskés Gyula: Püspökladány újkori története helyneveiben)

***

Érdekesség, hogy azt az utcát, melyet Kecskés Gyula még “jelenleg névtelen utcának” nevez 1974-ben megjelent könyvében, később elnevezték Vasút utcának, és ebből az utcából nyílt később az a másik utca, melyet pedig Kecskés Gyula utcának kereszteltek el és hívnak a mai napig is.


***

Érdeklődésre 2 nagyobb felbontású kép került feltöltésre az 1930-as évek elején készült fotóról, az egyik a homlokzat díszítéséről, a másik az épület mellett tevékenykedő alakról.. (6-7. fotók)

Majd  2  újabb, éles képen remekül kivehető az  a bizonyos két gólyamadarat  ábrázoló HOMLOKZATDÍSZ,  melyek a Gólyavár NÉVADÓI  voltak,  s melyeket a II. világháború utáni felújításkor lekapartak !  EDDIG  NEM  LÁTOTT  FOTÓ  A  MEGSEMMISÜLT  HOMLOKZATDÍSZRŐL! (8-9. fotók)

És egy érdekes kép, egy korabeli autóval….természetesen a Gólyavár mellett. Az autó egy 1924-27 között készült FIAT 509. Köszönet az információt Gombos Tibornak! (10. fotó)


(M. Szilvia)

***

Egy kedves olvasó gyerekkori fotóit küldte meg a honlap Gólyavár-albumának gyarapításához, az alábbi sorok kíséretében. Köszönet a fotókért és a kedves emlékek megosztásáért!   (11-17. fotók a fotótárban)

“Örömmel fedeztem fel internetes honlapjukon a Gólyavárról készült fotókat. Édesapám az ottani Osztálymérnökségen dolgozott 1946.novemberétől 1950.decemberéig, és ez alatt az idő alatt ott laktunk a Gólyavárban. Gyermekkorom legcsodálatosabb időszaka volt ez a négy év. A Gólyavárhoz tartozó hatalmas parkban volt medence, filagória, teniszpálya, hinta. Őrzök néhány ott készült családi fotót, de sajnos az épületről és környékéről nem készültek képek. Mindig nosztalgiával emlegettem gyermekeimnek azokat az éveket, és a mesébe illő helyszínt, míg végül 2008-ban sikerült családommal ellátogatni Püspökladányba.
A Gólyavár most is impozáns épület, de sajnos a csodálatos parknak már nyoma sincs. De míg ott az enyészet és a pusztulás fogadott, a környezetéről bennem élő kép teljesen megváltozott. Hatalmasat fejlődött, jelentős változáson ment át az akkori település. A régi helyszíneket már csak az emlékezetem őrzi, és bár 1951. óta Budapesten élek, mindig megdobban a szívem, ha Püspökladányról hallok, vagy olvasok valahol. / … „egy környezet, melybe mint gyermekkori díszletbe visszavágyunk, pedig az már csak bennünk él, csak mi követeljük … bűvös színhelyeiket, mert abban reménykedünk, hogy még összejöhet, megismétlődik az egykori varázslat.”/
Ismételten megköszönöm Önöknek a Gólyavárról készült fotókat, nagy öröm volt azokat látnom.
Tisztelettel: Balogh Jánosné

Fotók információi:

(11 .kép)  A medence melletti padon. /szüleim, öcsém, bátyám, én./  A háttérben a „vasúti őrház” látható. Készült 1949-ben.

(12. kép) A medencénél. Nyáron nagyokat fürödtünk benne. Készült 1950-ben.

(13. kép)  Az épület háta mögött, a Vasút utca felőli kerítésnél. Akkor ott gyönyörű rózsakert volt. Készült 1950-ben.

(14. kép)  A kertben lévő hintán. Készült 1947-ben.

(15-16. kép) A baromfiudvar előtt. Készült 1947-ben.

(17. kép)  A Gólyavár hátsó falánál állunk.  A kerítés mögött a mostani Vasút utca. Akkor ezen a területen csak ez az egy ház állt. Készült 1947-ben.

(Balogh Jánosné fotói)

***

A hozzászólások megtekintéséhez kattints a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre, ezen sor alattVárjuk a hozzászólásod