Bazsarózsa – 99 cigány népdal gyűjteménye

Gyűjtötte: Csenki Imre és Csenki Sándor

Közreadja: Csenki Imre és Pászti Miklós

(Zeneműkiadó, Budapest 1955)

***

***

Bár ezen apró könyvecskének a Könyvespolc rovatunkban lenne a helye, a két közölt kotta miatt mégis az Antikvár menübe került feltöltésre.

Különleges kis kiadványba lapozhatunk most bele, melyet 1955-ben adtak ki, a püspökladányi születésű testvérpár, Csenki Imre és a tragikusan fiatalon elhunyt Csenki Sándor népdalgyűjtéséből válogatva. Az itt bemutatott kötet érdekessége, hogy azt Csenki Imre karnagy és zeneszerző magának Kodály Zoltánnak szignózta.

A kötet 99 cigány népdal kottáját és szövegét tartalmazza, melyből 18 népdal püspökladányi gyűjtésű. A dalok gyűjtésének idejét és az adatközlőket a kotta-lapok jobb felső sarkában jelölték meg a szerkesztők.

A könyv bevezetője szerint – melyet Csenki Imre és Pászti Miklós írtak –  “cigányoktól gyűjtött népdalok ilyen nagy számban való közzététele  nem csak Magyarországon, de – tudomásunk szerint – világviszonylatban is első eset. A cigánydalok  és szövegek rendszeres gyűjtését 1937-ben Csenki Sándor (szöveg) és Csenki Imre (dallam) kezdte meg.”

Csenki Sándorról és Csenki Imréről a Könyvespolc rovat vonatkozó könyvajánlóinál olvashat bővebben.

M. Szilvia

Várjuk a hozzászólásod