FENNMARADT  ÍRÁSOS  EMLÉKEK

az I. világháborúból, vagy ahhoz kapcsolódóan

.

***

.

KISS SÁNDOR    (bővebben a Fotótárban)

1930-50  között vezetett naplójának néhány lapja:

  “Az egyik noteszlap arról szól, hogyan és mikor szerezte Kiss Sándor I. világháborús kitüntetéseit. Azt tudni kell ugyanis, hogy a háború után igazolni kellett minden olyan háborús cselekedetet, amely után kitüntetés járt. Ezek miatt dédapám levelezett különböző hivatalokkal, ezekre van egy rövid utalás a noteszlapon. Már akkor is a Hadtörténelmi Levéltárnak kellett írni…”

 

 

  „A napló egy másik oldalán az látszik, milyen kitüntetései voltak Kiss Sándornak. Ezek sorszámai is feltüntetésre kerültek a noteszban, illetve az is, hogy a hadifogságból való leszerelése után a Csót község (Veszprém megye) mellett lévő gyűjtőtáborba került, ahonnan később hazaengedték. Itt látható a táborban kapott azonosító száma is.”

 

 

  „A harmadik oldal pedig a Tűzharcos egyenruha darabjainak beszerzésébe ad bepillantást. Látható, hogy melyik mennyibe került a 30-as években. Ebben az egyenruhában látható egyébként a Családtörténet menüben olvasható összeállítás egyik csoportképén is.  A Tűzharcos Szövetség (a korábbi Frontharcos Szövetség utóda) egyébként az első világháború veteránjait tömörítette, egyfajta egyesület volt, akik az I. világháború emlékét ápolták, felvonultak, rendezvényeket szerveztek. Jellegzetes kalapjukról meg lehetett őket ismerni. Ez elég furcsa volt, mivel posztóból készült, de rohamsisakra emlékeztetett. Az árak talán pengőben értendőek…”

(Köszönet a naplórészletekért Lövei Attila dédunokának)

 

.

***

.

HORVÁTH JÓZSEF   (bővebben a Fotótárban)

1945. szeptember 23-án, a HM Vitézi Szék Felszámoló Bizottságához benyújtott kérdőív első és utolsó oldala

   

A kérdőív 1945-ben a háborúból származó vitézi veszteségek felmérésére is szolgált. A Horváth József által kitöltött és aláírt 3 oldalas kérdőívben – melyet a HM Vitézi Szék Felszámoló Bizottságához kellett benyújtani – sok érdekes információ maradt fenn kitöltőjéről, melyek a vitézi érdemekre, a háborús szolgálatra, és az azt követő időszakra vonatkoznak.

(Megyaszai  Szilvia dédunoka)

.

***

.

NAGY  BENJÁMIN  (NAGY  BÉNI)    (bővebben a Fotótárban)

részére 1918. november 27-én kiállított háborús leszerelési igazolvány

    

(Köszönet a dokumentumért Fórián Ferenc dédunokának)

.

***

.

SÁRÁNDI  LAJOS   (bővebben a Fotótárban)

hazaküldött tábori levelei a frontról, 1915-ből (összesen 17 tábori levelezőlapot őriz családja, ezekből néhányat megosztunk a honlapon)

Bár a Sárándi Lajosnak feleségétől íródott, illetve a frontról hazaküldött lapok nehezen olvashatóak, érdemes beleolvasgatni azokba. Nemcsak a szerető férj hiánya, a fronton szolgáló férj és édesapa hazavágyódása, a szülők utáni vágyódás szavai szólítanak meg bennünket, de olvashatunk a háború eseményeiről is.

1915. január 25.

 

1915. április 20.

 

 

 

1915. május 5.

 

1915. augusztus 27.

 

1915. augusztus 29.

 

1915. szeptember 4.

 

(Köszönet a tábori lapok rendelkezésre bocsátásáért Rácz Gyula unokának)

.

***

.

Amennyiben Önnek is van naplója, dokumentuma, írásos emléke olyan püspökladányi rokonáról, vagy ismerőséről, aki harcolt az I. világháborúban, kérem küldje el azt (néhány rendelkezésére álló adat kíséretében) a puspokladanyanno@gmail.com  e-mail-címre! (Minden e-mail-re válaszlevelet küldök, amennyiben nem kapná azt meg, kérem jelezze azt a megya78@gmail.com e-mail címen. Így elkerülhető, hogy bármely levél, értékes dokumentum elvesszen).

Emlékezzünk együtt püspökladányi őseinkre és hőseinkre!

(A jövőben tervben van II. világháborús dokumentumtár készítése is! Amennyiben ehhez kíván anyagot küldeni, azt is megteheti! )

***

–  Az albumot  készítette: Megyaszai Szilvia  –

*

A hozzászólások megtekintéséhez kérem kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban

*

Várjuk a hozzászólásod