A  II.  VILÁGHÁBORÚ  PÜSPÖKLADÁNYI  ÁLDOZATAI ÉS TÚLÉLŐI

FOTÓTÁR  ÉS  ADATTÁR

Emlékezzünk együtt püspökladányi őseinkre és hőseinkre!

 

—————————————————————

Amennyiben Önnek is van fotója olyan püspökladányi rokonáról, vagy ismerőséről, aki harcolt a II. világháborúban, kérem küldje el azt (néhány rendelkezésére álló adat kíséretében) a puspokladanyanno@gmail.com  e-mail-címre! (Minden e-mail-re válaszlevelet küldök, amennyiben nem kapná azt meg, kérem jelezze azt a megya78@gmail.com e-mail címen. Így elkerülhető, hogy bármely levél, értékes fotó elvesszen). Nemcsak katonafotót, hanem bármilyen képet küldhet a világháború püspökladányi áldozatairól, vagy túlélőiről.
*
Aki többet szeretne tudni II. világháborúban elesett rokonáról, ismerőséről, az nagy eséllyel és egyszerűen kutathat a Honvédelmi Minisztérium www.hadisir.hu oldalán. Sok értékes információhoz juthat elesett rokonával, ismerősével kapcsolatban! Ha csak nevet ismer, adatokat nem, úgy is nagy eséllyel rátalálhat a keresett személyre! Szívesen közzéteszem a honlapunkon is, amire rátalált és megoszt velünk! Kérem, segítsen megőriznünk püspökladányi őseink emlékét!

—————————————————————-

 

 

Horváth János honvéd
Születési idő: 1920.
Születés helye: Püspökladány
Elhalálozás oka: szívlövés
Elhalálozás ideje: 1944. szeptember 11.
Elhalálozás helye: Zombki-Varsó
Temetés helye: Drewnica
Alakulat: 3. gk. k. tü. o.

 

A Honvédelmi Minisztérium Háborús Kegyeleti Főosztálya az alábbi adatokkal szolgált Horváth Jánosról: “Horváth János honvéd a 3. gépkocsizó könnyű tüzérosztály katonájaként egy, a szívét ért lövés következtében vesztette életét Lengyelországban, a varsói járáshoz tartozó Zabki (magyar forrásokban Zombki) városában. Korabeli nyilvántartásaink szerint a helyi Drewnica temetőben temették el. A sír további sorsáról sajnos nincs információnk. Adatkérés céljából felvettük a kapcsolatot az illetékes szervekkel.”

(Gali Ilona fotója édesanyja testvéréről)

 

.

 **

.

 

Juhász Gyula

1912.  Nagyvárad – 1977. Püspökladány

“Nagyapám 1932-1935-ig sorkatonaként teljesített szolgálatot Berettyóújfaluban, ez a kép akkor készült.
1943 nyarán kapta meg a SAS behívót, ami azt jelentette, hogy 48 órán belül be kellett vonulnia. Berettyóújfaluba szólt a behívó, onnan az Orosz frontra került. Első bevetés során (ami úgy tudom a Don-kanyarban volt) boka lövést kapott és így vissza került a hátországba a felgyógyulásáig, de onnan nem küldték vissza a frontra hanem egészségügyi szolgálatot teljesített, a sebesülteket szedték össze a frontvonalból. Amerikai fogságba került pontosan nem tudom mikor és hova, de úgy tudom mintha Belgiumot említette volna. 1946 januárjában tért haza feleségéhez Iványi Gizellához akivel 1940-ben házasodtak össze és végre megláthatta első szülött fiát Gyulát aki 1943 novemberében született, amikor Ő már a fronton volt.”

(Kabainé Juhász Krisztina fotója és története nagyapjáról)

.

 **

.

  Nagy István

(1919 – 2000)

 

Nagy István szakaszvezető 1941. novemberében vonult be az M. Kir. Conti-utcai Honvéd Büntetőintézeti Őrosztaghoz. 1943-ban leszerelt, de újra behívták szolgálatra. Később orosz fogságba került, ahonnan 1947. július 6-án tért haza, a 7376/1. számú hadifogolytáborból.

 ”A nagypapám évekig volt hadifogságban a Szovjetunióban. A fogságba-esetteket hosszú menetelést követően napokig szállították tehervagonokban az orosz mezőkön keresztül. Itt nagyon meleg volt. A vonatuk csak ritkán állt meg, hogy egy kis élelmet és vizet kapjanak. Egy-egy megállás alkalmával a helyi lakossággal is tudtak érintkezni. A dohányosok a feleslegesnek hitt meleg ruhájukat cigire, dohányra cserélték. Még napokig utaztak, mire kimerülve, az Urálhoz ért a szerelvényük. A hegyekben annyira hideg lett, hogy akinek már nem volt meleg ruhája, az megfagyott közöttük.”

 (Fórián Ferenc fotója és visszaemlékezése nagyapjáról)

 (Nagy István őrszolgálata során írott versét, a róla íródott parancsnoki véleményt, a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége által kiállított tagsági könyvét és politikai igazolványát megtekintheti és elolvashatja a II. világháborús Dokumentumtárunkban)

**

 

 
  Papp András
.
Született:  1919. Püspökladány
Bevonult:  11. hajdúezred, Debrecen
Katonai szolgálat:  1940  – 1943
Rendfokozat:  szakaszvezető (zenész)
.
Miután 1943-ban leszerelt, később újra behívták tartalékosként. Frontra küldték, Ausztria felé vonultak, a hosszú hadoszlop végén az lett volna a feladata, hogy a szökni próbálókat lelője. Ezzel szemben Ő maradt el, több társával együtt. Hosszú idő után sikerült a Dunántúlról hazatérnie, ezidő alatt nehéz körülmények között élt.
.
(Papp András fotója. András bácsi a mai napig jó egészségnek örvend és szívesen mesél a régi időkről)
Papp András dokumentumait megtekintheti a Dokumentumtárban.
.
***

 

—————————————————————————————————————————–
Amennyiben Önnek is van fotója olyan püspökladányi rokonáról, vagy ismerőséről, aki harcolt a II. világháborúban, kérem küldje el azt (néhány rendelkezésére álló adat kíséretében) a puspokladanyanno@gmail.com  e-mail-címre! (Minden e-mail-re válaszlevelet küldök, amennyiben nem kapná azt meg, kérem jelezze azt a megya78@gmail.com e-mail címen. Így elkerülhető, hogy bármely levél, értékes fotó elvesszen). Nemcsak katonafotót, hanem bármilyen képet küldhet a világháború püspökladányi áldozatairól, vagy túlélőiről.
*
Aki többet szeretne tudni II. világháborúban elesett rokonáról, ismerőséről, az nagy eséllyel és egyszerűen kutathat a www.hadisir.hu oldalon. Sok értékes információhoz juthat elesett rokonával, ismerősével kapcsolatban! Ha csak nevet ismer, adatokat nem, úgy is nagy eséllyel rátalálhat a keresett személyre! Szívesen közzéteszem a honlapunkon is, amire rátalált és megoszt velünk! Kérem, segítsen megőriznünk püspökladányi őseink emlékét!
.
***
.

 

 

Várjuk a hozzászólásod