Látogatóban Papp Andrásnál

 

Papp András zenész


2013. január 26-án néhányan baráti látogatást tettünk Papp András püspökladányi otthonában, mely alkalommal elbeszélgettünk András bácsi múltjáról, emlékeiről, élményeiről és megnézhettünk számtalan régi fotót ezekből az időkből. A házigazda nagy örömmel és szeretettel fogadott bennünket és szívesen mesélt életéről, osztotta meg velünk emlékeit. Papp András mesélt II. világháborús emlékeiről, felelevenítette népfőiskolás élményeit, ahova Rettegi Istvánné Annuska néni közbenjárásával került, majd a beszélgetés végén gyönyörű hegedűszó kíséretében fakadt dalra, eljátszva legkedvesebb nótáit, dalait.

Mivel ezen többórás beszélgetés során feledhetetlen történetekkel, élményekkel lettünk gazdagabbak, azt gondoltam, hogy – Papp András engedélyével és hozzájárulásával – megosztom ezt másokkal is, remélve, hogy sikerül általa valamelyest átadni azokból a feledhetetlen pillanatokból és átélt élményekből, melyekben részünk volt András bácsi történeteit hallgatva.

*

Kérem, fogadják szeretettel a Papp Andrással készült rövid bejátszásokat és tekintsenek el a felvételek amatőr minőségétől (egyszerű kézikamerás felvételek, profi technikai háttér nélkül)!

*

A felvételek a több, mint 3 órás beszélgetésnek néhány kiragadott percét mutatják be, melyeken András bácsi saját II. világháborús emlékeit eleveníti fel. A megidézett események közel 70 éve történtek, nem sokan lennénk képesek ennyi év távlatából ilyen pontosan megidézni azokat.

A beszélgetés során megtudtuk, hogy Papp András 1919-ben született és 1940-ben sorozták be katonának Debrecenbe a 11. hajdúezredhez, a Pavilon-laktanyába. Itt zenész szakaszvezetőként szolgált, ahonnan 1943-ban szerelt le. Ezután újra behívták tartalékosként katonának, ekkor már a frontra indultak hadtestükkel, Ausztria irányába. A hosszú út során András bácsi és több katonatársa a Dunántúlon megszöktek, és nagyon viszontagságos körülmények között tudott csak hazajutni Püspökladányba, a családjához.

Természetesen az ilyen felkavaró emlékektől nemcsak azok hallgatói, de az emlékező maga is elérzékenyül…

 

***

A következő bejátszásban Papp András szívhezszóló hegedűjátékát hallhatják, mely újabb feledhetetlen emlékeket idézett fel benne 1941-ből:

***

András bácsi mesélt népfőiskolás emlékeiről is, melyeket leghűebben az 1983. szeptemberében egy országos református hetilapban, a Reformátusok lapjában megjelent írása idéz meg:

Reformátusok lapjában megjelent cikk, Papp András tollából (1983. szeptember)

***

Kérem fogadják  sok szeretettel a felvételeket:

Megyaszai  Szilvia

***

(A baráti beszélgetés résztvevői: Papp András, Kabainé Juhász Krisztina, Fórián Ferencné, Juhász Sándor és Megyaszai Szilvia)

***

Papp András katonai fotóját és néhány korabeli dokumentumát megtekinthetik a   II. világháború rovat Fotótárában és Dokumentumtárában!

***

A hozzászólások megtekintéséhez kérem kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban.

*

Várjuk a hozzászólásod