*

Azok a régi farkasszigeti majálisok…

 

…a fotókat, videót nézegetve gondolom sokunknak ismerős a helyszín, a farkasszigeti majálisok feledhetetlen hangulata, melyeket a felvételek többsége visszaad! Ki felnőttként, ki gyerekként, de mindenki részt vett akkoriban legalább egy  majálison, és többségünk már izgatottan várta a következőt, hisz elmaradhatatlan családi program volt mindenkinél! Céllövölde, bazár, büfé, szabadtéri főzőcske, szalonnasütés, piknik, szekerezés, lovaglás, koncertek, néptánc és előadások, találkozás az ismerősökkel, zene, bambi, vattacukor, lufi, napsütés, jókedv, mindez a természet lágy ölén.

Most pörgessük vissza együtt az idő kerekét és utazzunk vissza a múltba, a régi majálisok idejébe…

Megyaszai Szilvia és Burzukné Szilágyi Edit


2013. május 1.

***

***

 (Köszönet a fotókért a KIK egykori tagjainak, az 1988-as és 1992-es fotókért Keserű Imrének!)

**

Majális 1988. videó:

(A felvételt készítette: Köbli János. Köszönjük a film lejátszásának engedélyezését!!)

***

2021.05.01.

Régi majálisok Püspökladányban

 

Május 1-e a munka ünnepe, a munkavállalók szolidaritási napja. E nap az egykori nemzetközi munkásmozgalmak által kivívott ünnepnap, sok országban hivatalos nemzeti ünnep, munkaszüneti nap, amely a munkások által elért vívmányokról volt hivatott megemlékezni. Napja egybeesik az ősi tavaszi ünnepkör kitüntetett napjával, melyhez Európa-szerte hozzákapcsolódott a májusfa-állítás szokása és a majális is. (A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak szimbolikus kelléke. A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, hagyomány szerinti időpontja az április 30-áról május 1-jére virradó éjszaka. A majális szó jelentése: májusi, szabadban rendezett vidám társas rendezvény, összejövetel.)

Az 1889-ben Párizsban megalakult II. Internacionálén határoztak arról, hogy a 3 évvel korábbi chicagói munkástüntetés kezdetének negyedik évfordulóján, azaz 1890. május 1-én a szakszervezetek és más  munkásszerveződések vonuljanak fel országszerte a nyolc órás munkaidő bevezetéséért is, illetve a nemzetközi szolidaritás kifejezéséért. Ettől a dátumtól volt május 1-je egy évszázadon át a munkások nemzetközi ünnepnapja. A legtöbb országban azonos napon, május elsején – kivéve az Amerikai Egyesült Államokat és Kanadát – emlékeznek meg róla. Május 1-je 1955 óta XII. Piusz pápa rendelete nyomán katolikus egyházi ünneppé is vált, Szent József, a munkások védőszentjének tiszteletére.

Magyarországon 1946 óta volt nemzeti ünnep május elseje, melyet nagyszabású felvonulásokkal, politikai és egyéb rendezvényekkel ünnepeltek. A rendszerváltás óta, az 1990-es évek elejétől a munkavállalók szolidaritási napjaként tartják számon. E napon rendszerint rendezvényeket, majálisokat tartanak a legtöbb településen. Püspökladányban is nagy hagyománya van a szabadtéri majálisoknak.

Püspökladányban már az 1950-es években is látványos, nagytömegű felvonulással ünnepelték május 1-én a munka ünnepét. A munkások menete az Árpád utcán vonult végig – zászlókkal, lobogókkal, transzparensekkel – a Rákóczi utcán át egészen a focipályáig, a későbbi városi sporttelepig. Itt politikai és egyéb rendezvényekkel, sportbemutatókkal zárták az eseménysort. A felvonulás nagy érdeklődésre tartott számot a faluban, rengetegen gyűltek össze és nézték a menetet.

Az 1960-as évektől a május elsejei felvonulások a Farkasszigetben tartott majálisokkal értek véget, eleinte a farkasszigeti erdő egy bentebbi tisztásán. Ezek is szervezett felvonulással (munkások, munkaközösségek, iskolások stb. felvonulásával, később pótkocsis traktorokkal, teherautókkal kísérve) kezdődtek, majd igazi népünnepéllyé szélesedtek, szabadtéri szabadidős programokkal, közösségi rendezvényekkel. 1963-tól kezdve tartották a majálisokat a Farkasszigeti erdő szélén (melyet ma is Majális-térnek neveznek) és a Lőtér környékén. Idővel a felvonulások elmaradtak és a közösségi rendezvényre, a majálisra helyeződött a hangsúly. A farkasszigeti majálisokra még mindannyian emlékszünk (egy bizonyos kor fölött), hiszen egészen a rendszerváltásig, az 1990-es évek legelejéig kerültek megrendezésre ugyanazon a helyen, a farkasszigeti erdő peremén.  A területet később védett természeti területté nyilvánították, melynek flórája és faunája, növény- és állatvilága elsőbbséget élvez a tömeges emberi jelenléttel szemben, így már csak a régmúlt majálisok tovaszálló emlékét őrzi e terület.

S hogyan maradnak meg emlékezetünkben a püspökladányiak körében oly közkedvelt utolsó  farkasszigeti majálisok emlékei? Munkahelyi kollektívák, ladányi családok és baráti közösségek összejövetele, ami jó hangulatban telve alkalmat teremtett az egész napos kikapcsolódásra, szórakozási lehetőséget kínálva minden korosztálynak. Jó idő, szabad levegő, természeti környezet, közös és közösségi programok főzéssel, vetélkedőkkel, sportolással, zenével, színpadi programokkal, „bazárosokkal” és büfékkel. Biciklizés a Farkasszigetbe, találkozás rég nem látott ismerősökkel, oldott hangulat a munkatársakkal, barátokkal, piknik, koncertek, néptánc, céllövölde, vattacukor, főzőversenyek és fociversenyek egész nap. Azt gondolom, hogy minden évben nagyon sok ladányi gyermek és felnőtt várta ezt a napot, ahol kiszakadva a mindennapok mókuskerekéből, együtt lehetett és szórakozhatott Püspökladány apraja-nagyja.

Megyaszai Szilvia

 

Köszönöm a régi püspökladányi majálisok emlékének felidézéséhez nyújtott segítséget Dr. Molnár Lászlónak!

*

Püspökladányi Hírek (XXXII. évf. 4. szám – 2021. április 23.):

***

Amennyiben nem látszanának a hozzászólások,megtekintésükhöz kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre, a következő sorban!

Várjuk a hozzászólásod