2014.01.27.

*

A Magyar Királyi Posta és Távirda Püspökladányi Oszloptelítő telepe (1906-1924 között).
A MÁV 1924-ben vette át a telepet.

 *

Lokálpatrióta olvasónk, Keserű Imre jóvoltából egy különleges összeállítást láthatnak az alábbiakban. A bemutatott anyag egyik érdekessége a Magyar Televízió által készített – „Unokáink sem fogják látni” című – tévéműsor-részlet, a másik pedig egy több, mint egy évtizeddel később készített fotósorozat, melyet tulajdonosa szintén rendelkezésünkre bocsátott az anyag elkészítéséhez.

Kérem, fogadják szeretettel az összeállítást, mely nem titkolt céllal fel szeretné hívni a figyelmet a Fatelítő telep egyedülálló gépparkjára, annak műemléki szempontú védelmének és magyar ipari, műszaki emlékként való megőrzésének fontosságára és szükségességére!

*

A Magyar Királyi Posta és Távirda Püspökladányi Oszloptelítő telepe (1906-1924 között).
A MÁV 1924-ben vette át a telepet.

*

Unokáink sem fogják látni, Ráday Mihály műsora (2001)

Készítője: Magyar Televízió, tulajdonosa: MTVA

A film első adása: 2001. június 17. (18.00 óra) – M1 csatorna

A műsor ipari és műszaki emlékek felkutatásával és bemutatásával igyekszik felhívni a figyelmet Magyarország védendő ipari és műszaki értékeire.

A filmből kiderül számunkra az a fontos információ, hogy a MÁV-nak két olyan különleges fatelítő telephelye volt Magyarországon, mint a püspökladányi, mégpedig Dombóváron és Püspökladányban.

A püspökladányi csarnokban álló gőzgépek a film készítésekor is működőképesek voltak, bár nem üzemeltek a forgatáskor. A gépeket és a gőzkazánt a LÁNG Gépgyár Részvénytársaság gyártotta 1924-ben, melyek a hazai ipar különleges termékeiként maradtak fenn. A városvédő szakember már 2001-ben szükségesnek ítélte meg a terület műemléki szempontú és műszaki, építészeti emlékként való védelmét.

*

A Fatelítő gépeiről készült fotók (2012)

Készítője: Keserű Imre

Készítésük ideje: 2012. év

A fotók az előző film forgatása után több, mint egy évtizeddel készültek. Azóta a telephely bezárt, nem folyik benne termelés, de a berendezések továbbra is eredeti helyükön állnak. A gépek láthatóan megőrizték elfogadható állapotukat, de nincsenek karbantartva, így védelemre, állagmegóvásra szorulnak, valamint az épület is, melyben azok állnak (a gépház tetőszerkezete sérült, beázik). Keserű Imre felhívta figyelmünket arra, hogy ismeretei szerint az országban nincs máshol ilyen jellegű, eredeti helyén és állapotában megőrzött ipartörténeti épület- és gépi berendezéssor! A további működés, a műemléki védelem érdekében elképzelhetőnek tartja a volt Fatelítő telephelyen egy helyi ipartörténeti park, vagy bemutatóhely kialakítását, létesítését. Javaslata szerint az épület emeleti részében helyet kaphatna  a jelenleg gyűjtés alatt álló vasúttörténeti gyűjtemény (erről részletesebben honlapunk felhívásai között olvashatnak) vagy akár a Székely István Sporttörténeti Gyűjtemény is (bemutatása a Sport menüben olvasható), mert mindezek szorosan kötődnek a vasúthoz.

Bárhogy is alakuljanak a terület jövőbeni hasznosításának tervei, reméljük, hogy az 1906-ban alapított telephely épületeit és az idén 90 éves gépparkot – melyek a telep II. világháborús bombatalálatát és az annak következtében keletkező hatalmas tűz pusztítását is túlélték – sikerül méltó körülmények között megőrizni az utókor számára!

*

Film tulajdonosa: MTVA

Fotók:  Keserű Imre

Filmet honlapra szerkesztette: Burzukné Szilágyi Edit

Összeállítást szerkesztette:  Megyaszai Szilvia

*

Köszönjük az MTVA engedélyét a film vetítéséhez, közzétételéhez!

Köszönjük Keserű Imre fotóit, a film megszerzésében való önzetlen közreműködését és a rendelkezésünkre bocsátott információkat!

*

A Fatelítő-telep létesítéséről, működéséről részletesen olvashatnak ITT!

*

 

Unokáink sem fogják látni – Ráday Mihály műsora, részlet (2001.)

A felvétel az MTVA tulajdona, az engedélyükkel történik a film bemutatása. Harmadik személynek a további felhasználása TILOS, nem engedélyezett!

*

Fotókat készítette: Keserű Imre (2012.)

A fotókra kattintva kinagyíthatóak, lapozhatóak!

*

A FATELÍTŐ TÖRTÉNETÉRŐL IDE KATTINTVA OLVASHATNAK!

***

A hozzászólások megtekintéséhez kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban.

***

Várjuk a hozzászólásod