Székely István emlékei alapján

*

Székely István Sporttörténeti Gyűjtemény
(Fotó: Károlyi Albert)


*

Püspökladány labdarúgásának kezdete az 1900-as évek elejére tehető. Az első szervezet az I. világháború után alakult Dallreann Béla anyagi támogatásával, Püspökladányi AC néven, de anyagi nehézségek miatt feloszlott. Ám Dallreann Béla áldozatkészsége nyomán 1921-ben újraalakult, Püspökladányi Törekvés névvel.

*

 

(Magyar Vasutasok Albuma 1927. – Bíró Ferenc Mihály gyűjteményéből)

*

P. MÁV 1924. logó
(Fotó: Megyaszai Szilvia)

1924-ben a vasút vette át Püspökladányi MÁV Testgyakorlók Köre néven, mely három szakosztállyal – labdarúgás, kézilabda és birkózás – kezdte működését. Tevékenysége ekkor még az amatőr sportra terjedt ki. Első eredményes időszakának kezdete 1928 volt. Ekkor került a Püspökladányi Vasúthoz Kerekes Géza, aki a helyi állomásfőnökség parancsnoka lett és egyben a PMÁV sportköri elnöke is. A helyi labdarúgók mellé a településre költöztettek olyan neveket, mint Regényi, Emberfranci, Harcsa és Ferenc Nándor, akik később itt is dolgoztak és családot alapítottak. Keze nyomán a ladányi foci legnagyobb sikerét 1933-ban érte el, amikor a Magyar Kupa 3. helyén végzett a PMÁV csapata. Az elkövetkező években a csapat felváltva szerepelt a megyei és az NB III-as bajnokságban. A háború után hamar újjászerveződött a sport. Az ekkori Püspökladányi Labdarúgás legnagyobb alakja Gellér Sándor volt, aki az 1952-es Helsinki Olimpián diadalmaskodó Magyar Válogatott tagja volt. Pályára lépett emellett az évszázad mérkőzésén a 6:3-as magyar – angolon és a 7:1-es visszavágón is, valamint tagja volt az 1954-ben VB ezüstérmes magyar csapatnak is. Az 1950-es években hatalmas összefogás vette körül a ladányi focit, mondhatni ekkor élte virágkorát. A PMÁV-on kívül több csapat is létezett Püspökladányban, többek közt Ladányi Sernoval, KISE, Lenin TSZ, és Spartacus. Annyira népszerű volt a labdarúgás, hogy 1959-60-as szezonban nagypályás bajnokság volt Püspökladányban. Ebben az időszakban közel 1500 tagja volt a pártoló körnek, akik saját áldozatos munkájukkal öltözőt építettek és az állomásról elvezették a vizet a pályára. Ez azért volt akkor nagy szó, mert a környéken egyedül Püspökladányban lehetett megfürdeni meccs után az öltözőben. Apropó futballpálya. Jelenlegi helyén 1930 óta létezik, pedig voltak törekvések megszüntetésére. 1952-ben az akkori vasúti vezetés telkeket méretett ki a pályán, azt pedig a mai református temető mellé kívánta helyezni. A lelkes sportszerető emberek megakadályozták ezt és maradt a mai helyén. 1962. április elsején többen is láttak a sportpálya kerítésén egy lánctalpas traktort, és ez nem áprilisi tréfa volt. Történt ugyanis, hogy március 28-án hóvihar dúlt a településen és akkora hótorlaszt emelt a sporttelepre, ami elbírta a gépet. Ezt kihasználva a pályáról a havat így hordták ki az utcára. Hat évvel később teljesen új gyepszőnyeget kapott a pálya, míg rá két évre megépült az edzőpálya is. Azóta jelentősebb felújítást nem kapott.

Vasutas emlékzászló 1974-ből
(Fotó: Megyaszai Szilvia)

A PMÁV 1974. szeptember 24-én ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, melynek alkalmából a Magyar Öregfiúk Válogatott látogatott Püspökladányba, felállítva az eddigi nézőcsúcsot. A Gellér, Mátrai, Tihi, Szojka, Tóth fémjelezte csapatra 5000 néző volt kíváncsi. Rá két évre megépült a még ma is álló faház, amelyben még Bobby Charlton későbbi Angol Szövetségi Kapitány is megfordult. Itt rendezték ugyanis az Ifjúsági Európa Bajnokság két találkozóját, ahol pályára lépett az Angol Nemzeti 11 is. Az elmúlt 30 évben a csapat szintén a megyei I. osztály és az NB III. között ingázott. Leghosszabb NB III-as tagság a Szolga Géza által irányított csapat nevéhez fűződik. Mindenki számára ismerősek a Mile Feri, Nagy Sanyi, Máté Jóska, Béres Matyi, Dan Laci, Bujdosó Jenő és Szabó Laci nevek. Ők 1982. és 1988. között 6 szezonon keresztül szerepeltek a harmadik vonalban. A 90-es évek a felemelkedés és a hanyatlás korszaka volt. Az 1993-94-es szezont az NB III-ban töltötte a csapat, majd négy év szünet után 1997-98-ban visszakerült és bajnok is lett, jogot szerezve az NB II-ben való indulásra. Sikeres évek voltak ezek. Bajnoki Cím, Magyar Kupa győzelem, Futsall sikerek. Ebben az időszakban élte fénykorát a Tünet SE is, aki a püspökladányi utánpótlást nevelte eredményesen. Olyan nevek kerültek ki kezük alól, mint Lovas Norbert Futsall válogatott, Máté Péter Olimpiai válogatott és még sorolhatnánk. Majd jött a fekete leves. 1999. januárjában feloszlott a csapat, visszalépett az NB II küzdelmeitől és a bajnokság felénél megszűnt az akkori Püspökladányi FC. 1999. őszén ismét a PMÁV keretein belül újjá szerveződött a labdarúgás. 2000-ben körzeti bajnok lett és megyei Magyar Kupa győztes. Ettől az évtől Püspökladányi Zöld Ászok LE néven szerepelt a csapat. 2002-2003-as szezont már a megyei I. osztályban kezdte, ahol ezüstérmet szerzett és ismét megnyerte a megyei Magyar Kupát, majd 2007-ben bajnoki címet ünnepelt. 2007 ősze óta Püspökladányi Labdarúgó Egyesület néven működik. 2009-ben ismét megyei I. osztályú bajnoki címet nyert, és 2010-ben Magyar Kupát. Egy évet az NB III Mátra – csoportjában töltött, 2011-ben pedig a Tisza-csoportban szerepel.

Székely István Sporttörténeti Gyűjtemény
(Fotó: Károlyi Albert)

A mozgalmas 86 év több ezer labdarúgót és sportbarátot mondhat magáénak. Reméljük a következő 86 is elmondhatja majd ezt magáról.

 

Károlyi Albert

***

A hozzászólások megtekintéséhez kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban.

***

 

Várjuk a hozzászólásod