———————-

Fotók: (1-12. kép)  Megyaszai Szilvia, (13-21. kép) Károlyi Albert

*****

 

PÜSPÖKLADÁNY  SPORTTÖRTÉNETI  GYŰJTEMÉNYE

.

Püspökladány sportja igencsak régi múltra tekint vissza. Büszkén állíthatjuk, városunk sportélete aktív, sokrétű és nem utolsó sorban eredményes. Ennek következtében bővelkedik szellemi és tárgyi ereklyékben egyaránt. 1998-ban Székely István sportbarát úgy döntött megkezdi ezen ereklyék gyűjtését és rendszerezését magángyűjtemény formájában. Sokan nem is tudnak róla, hogy a közel egy évtized alatt mennyi minden gyűlt össze ebben a kis magángyűjteményben, mely Püspökladány sporttörténetét és a világ fontosabb sporteseményeit eleveníti fel az 1900-as évektől napjainkig.

Székely István sportszeretete már kisgyermek-korában kezdődött, hiszen – elmondása szerint – minden focimeccsre kijárt, ha csak tehette. Nagybátyja alapító tagja volt az akkor még MÁV Sportegyesület néven működő egyesületnek. Később intézőként dolgozott a futballcsapatnál, segítve a Püspökladányi Labdarúgás mindennapjait. 1974-ben a „Testnevelés és Sport Kiváló Dolgozója” kitüntetést vehette át. 1998-ban megszűnt a Püspökladányi Labdarúgó Csapat, ekkor határozta el, hogy az évek során összegyűlt tárgyakat kiállítja a háza melletti épületben. Segítői is voltak természetesen, régi fényképeket, zászlókat és különböző emléktárgyakat hoztak. A gyűjtemény serlegeket, kupákat, tablókat, régi újságcikkeket, csapatzászlókat vonultat fel. Segítségével 1999-ben újjáalakult Püspökladány labdarúgása. Ugyanebben az évben, október 23-án munkásságát a város Pro Urbe díjjal jutalmazta. Legnagyobb kitüntetése mégis az volt, amikor Kovács István „Kokó” olimpiai-, világ-, Európa– és profi világbajnok ökölvívónk megtekintette sportgyűjteményét és egy pár dedikált bokszkesztyűvel ajándékozta meg. Pista Bácsi megromlott egészségi állapota miatt ereklyéit 2007. augusztusában Püspökladány városának adományozta. A gyűjtemény nyilvános, bárki megnézheti a Gellér Sándor Sportcentrumban. Már több mint ezren látták a – ladányi sportsikereknek köszönhetően – folyamatosan bővülő kiállítást, melyet a vendégkönyvbe tett bejegyzések is bizonyítanak.

Püspökladány nagyon sok ereklyét rejt még, melyek a családi vitrinekben megbecsülve pompáznak, amik viszont dobozokban porosodnak reméljük, fokozatosan bekerülnek a gyűjteménybe.
Amennyiben e pár sor felkeltette érdeklődését, tekintse meg a gyűjteményt és ha teheti, további ereklyékkel gyarapítsa Püspökladány Sporttörténetét!

 

Összeállította: Károlyi Albert

 

*****

 

Kedves  püspökladányi  sportbarátok!

Írjon  Ön  is  “sporttörténelmet”!

Amennyiben kedvet érez szeretett sportága helyi történetének vagy püspökladányi sportszervezetek történetének bemutatásához, kérem, írja meg a Püspökladány Anno honlapra! A helyi sport múltjával kapcsolatos összeállítások a honlapra is kikerülnek és tovább gyarapíthatják a város sporttörténeti gyűjteményét is!

Beküldendő: elektronikusan elkészített szöveges anyag és JPEG formátumú képek (régi fotókról, újságcikkekről, emléktárgyakról)

E-mail: puspokladanyanno@gmail.com

Megyaszai  Szilvia

***

A hozzászólások megtekintéséhez kattints a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban.

***

 


Várjuk a hozzászólásod