Ezerarcú Püspökladány

Kiadta: Püspökladányi Tájékoztató Központ, 2012.

Szerkesztő: D. Sári Andrea

*

*

Ezen impozáns, 104 oldalas színes képeskönyv 2012. augusztusában jelent meg Püspökladányban. A kiadvány archív képek, régi képeslap-fotók és jelenkori felvételek bemutatásával igyekszik felvillantani a település változó arculatát, ugyanakkor a gyönyörű fotókkal gazdagon illusztrált könyv a nagyobb utcák, a város meghatározó épületeinek, helyeinek 20. század eleji és 21. század eleji képi ábrázolásával nemcsak a változást, de az állandóságot is szemléletesen érzékelteti. Míg az utcák összképe természetesen hatalmas változáson ment át a közel 100 év távlatában, megfigyelhető, hogy egy-egy monumentális épületünk hogyan dacolt az idő vasfogával, s őrizte meg őseink, elődeink kéznyomát a kíváncsi tekintetű utókor számára. Akárcsak honlapunk gyűjteménye, úgy e könyv is a változás és állandóság sajátos szintézisének megjelenítését tűzte ki célul az archív és jelenkori képek szinkronba állításával.

A település szobrainak, emlékműveinek bemutatása is helyet kap a kötetben, s röviden megismerkedhetünk a Püspökladányban élő, s alkotó Győrfi Lajos szobrászművész munkásságával is. Fotókat láthatunk rendezvényeinkről és az évszakok változásának színpompája is megörökítésre kerül.

A kiadvány szerkesztőjének szavait idézve, „a könyv nem ad történelmi áttekintést, szűken bánik a szavakkal, a beszédet – célja szerint – a fotókra bízza. A fotók pedig megmutatják, hogy Püspökladány – ez a 15 ezer lelkes város – milyen arccal fogadja az itt élőt és az ideérkezőt 2012-ben, s milyen volt, lehetett az élet, a házak, épületek, emberek egy évszázaddal ezelőtt a Sárrét szívében, a mi városunkban.”

A három nyelven íródott kiadvány előszavát Dombi Imréné polgármester írta, a könyv fülszövege pedig így határozza meg az album küldetését:

„Élsz egy városban, azt hiszed, ismered. Ó, dehogyis ismered! Ha azt akarod, hogy egy város a tied legyen, nyiss be a kapukon, fordulj be az udvarokba, sétálj föl a lépcsőkön, lebbentsd meg a függönyöket az ablakok mögött… Ha így teszel, lassan tied lesz a város, ahol élsz.” Ez volt a célunk. Hogy megtartsuk személyes életünkben a múló időt, megőrizzük, megrajzoljuk városunk arcát. Erről szól ez a képeskönyv Kedves Olvasó.

Szilágyi Attila fotós pedig úgy foglalta össze élményeit, hogy „a város, ahol élek, ahova hazajárok, egy új arcát mutatta meg. Észrevettem azokat az apró szépségeket, amelyekkel csak úgy együtt élünk, és amelyekre a hétköznapok rohanó világában talán fel sem figyelünk. (…) Remélem, sikerült az átélt élményeket néhány fotó segítségével átnyújtani e könyv forgatóinak is.”

Szívesen ajánlom figyelmükbe e fotókkal gazdagon illusztrált püspökladányi képeskönyvet.

M. Szilvia

***

A hozzászólások megtekintéséhez kérem, kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban.

***

Várjuk a hozzászólásod