Sárréti hagyományos ételek szakácskönyve

(Püspökladány, 2013.)

Kiadta: Püspökladányi Tájékoztató Központ

Főszerkesztő: D. Sári Andrea

Nyomdai munka: Hektográf  Nyomda, Püspökladány

*

A képekre kattintva kinagyíthatóak és lapozhatóak!

*

A könyv bevezetőjében így ír szerkesztője a könyvről:

„…Vannak receptek, melyek anyáról leányra szállva már több évszázada készülnek a konyhákban a családok örömére. Megsárgult recepteket, füzeteket őriznek a ladányi háziasszonyok, igazi kincseket, hiszen a kultúránkhoz, múltunkhoz a gasztronómia is hozzátartozik.

Ezért született ez a kis könyv, hogy a Ladány Televízió „Sárréti fakanál” című sorozatában elkészített ételek receptjei tovább éljenek, s még szélesebb körben váljanak ismertté és használttá.

Olyan fogások elkészítési módját tartalmazza e receptgyűjtemény, melyek a sárréti ember ízlését tükrözik…

E gasztronómiai hagyományőrző kiadvány létrejöttét Dombi Imréné polgármester segítette és támogatta.”

**

Több éve már hogy útjára indult egy tv-sorozat a helyi médiában, amely hamar a nézők kedvencévé vált. A Sárréti Fakanálban a régmúlt időket elevenítették fel a lelkes vállalkozók, akik nagymamáink receptjeit készítették el. Nem csupán otthonukba engedtek be minket ezek az emberek, hanem kitárták a szívüket és megosztották velünk azokat a történeteket, melyeket az éppen főzött étel idézett fel emlékezetükben.

Napjainkban a boltokban már rengeteg félkész étel kapható, amit pár perc alatt elkészíthetünk, néhány évtizede azonban nem volt ilyen könnyű helyzete a háziasszonyoknak. Nagymamáink befűtötték a kemencét és fáradságot nem ismerve, hosszú ideig dagasztották a tésztát, hogy valami finomsággal kedveskedjenek szeretteiknek. Sőt, szűkös időkben is mindent megtettek azért, hogy meleg étel kerüljön a családi asztalra, akár 3-4  hozzávalóból is tudtak többféle laktató ennivalót készíteni. De az otthonuktól távol lévő pásztorok is ragaszkodtak a házi koszthoz, a bográcsaikban készítették el a maguk jellegzetes ételeit. Mivel romlandó élelmiszert nem vihettek magukkal, főleg száraztészta, krumpli és szalonna alkotta a táplálékaik alapanyagát. Ezek a receptek pedig generációról generációra öröklődtek és – elsősorban az idősebbek emlékezetében – máig élnek.

A sorozat alapján megszerkesztett Sárréti Fakanál című könyv tehát nem csupán egy receptgyűjtemény, sokkal több annál, a régmúlt idők felidézése az ízeken keresztül. A tradicionális konyha kedvelői számára igazi kincset jelenthet, hiszen a kezdő és a gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt hasznos tanácsokkal szolgál.

K.CS.

***

A hozzászólások megtekintéséhez kérem, kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban.

***

Várjuk a hozzászólásod