2014. 06. 30.

 

2014. június 28-án – az I. világháború kirobbanásához vezető szarajevói merénylet 100. évfordulóján – 18.00 órától került sor a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény első időszaki kiállításának megnyitójára, melynek címe: „A NAGY HÁBORÚ A SÁRRÉTEN”.

A Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény 2014-ben csatlakozott ahhoz az országos kezdeményezéshez, amelynek célja megemlékezni a Nagy Háború kitörésének 100. évfordulójáról. A múzeum egy időszaki kiállítással tiszteleg azok előtt, akik valamilyen módon részesei voltak annak a háborúnak, amely örökre megváltoztatta a világot. Az időszaki kiállítás anyaga nagyobb részben magánszemélyek felajánlásából került összeállításra.

Az első világháborús emlékkiállítás megnyitóján megindító katona-dalokat hallhattunk Bánsághy Kálmán és Sass Ferenc előadásában. Ezután Petőné Papp Margit önkormányzati képviselő, tanácsnok asszony mondott köszöntő beszédet, hangsúlyozva a püspökladányi hősi halottakra emlékezés fontosságát. A tárlatot Ferenczyné Csáki Annamária, a múzeum tagintézmény-vezetője nyitotta meg, majd Seres László történész ismertette a Nagy Háború kitörésének körülményeit és bemutatta a kiállítás anyagát.

A tematikus kiállításon fotók, dokumentumok, korabeli kiadványok, kitüntetések, levelezések, térképek, fegyverek és korabeli katonai használati tárgyak láthatóak. A tárlat a múzeum műtárgyaiból és felajánlott emléktárgyakból került összeállításra.

*

Az emléktárgyakat felajánló adományozók:

Baranyai Lajos Csaba

Bojtor István

Galgóczi Attila

Hegedűs Lajos és felesége

Kovácsné Kristóf Márta

Katona Sándor

Lövei Attila

Megyaszai Szilvia

Mester József

Sáhi Gyuláné

Sass Imréné

Székely Istvánné

*

A Múzeum vezetője a megnyitó során emléklappal köszönte meg az adományozók különleges felajánlásait, melyekkel a tárlat anyagát gazdagították.

Az I. világháborús emlékkiállítás méltó alkalmat biztosított a múlt eseményeinek fájó megidézésére és a háború áldozataira való megemlékezésre.

A kiállítás-megnyitó nem önálló rendezvény volt, ezzel vette kezdetét a Múzeumok Éjszakája program az intézményben.

Püspökladány, 2014. június 30.

Megyaszai Szilvia

***

A hozzászólások megtekintéséhez kérem, kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban.

***

Várjuk a hozzászólásod