Család, fa és családfa az iskolában

 

A Püspökladány Anno honlap életében különleges rendezvényre, egy általános iskolai vetélkedő kísérőprogramjára kaptam meghívást a napokban.

2014. november 14-én az „Olvasom. Értem!” elnevezésű színvonalas megyei szövegértési verseny került megrendezésre a püspökladányi Kálvin Téri Általános Iskolában. Látogatásom célja elsősorban a vetélkedőt kísérő kiállítás megtekintése volt, melyen a nap témájának választott „fa” került különböző aspektusokból bemutatásra a gyerekek és a megjelentek számára. A rendezvény mottóját tematikusan közelítették meg, így kiállításra kerültek az „Az ÉN fám” gyermek-rajzpályázat szemet gyönyörködtető alkotásai, láthattunk mesterien faragott lakberendezési- és dísztárgyakat a Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola és Kollégium tanulóinak jóvoltából, fából készült régi használati tárgyak műtárgymásolatait a Karacs Ferenc Múzeumból (melyek Kiss Tamás nagyszerű munkái), tablóképeket letűnt korok használati tárgyairól. Kiállításra kerültek továbbá fatörzs keresztmetszetek az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) felajánlásából, levélmintázatokat bemutató tablók, s nem utolsó sorban magánszemélyek (Pandur Ilona, Rácz Antalné, Szöllősiné Szabó Ibolya, Zsurkáné Katona Csilla, Megyaszai Szilvia) által felajánlott családfákat is megtekinthettek a verseny résztvevői.

A Püspökladány Anno honlap szempontjából az egyik legizgalmasabb téma – nem meglepő módon – a családfák voltak. A családfakutatás célja egy kiválasztott személy rokoni kapcsolatainak feltárása, ezek bemutatása, más rokoni szálaktól történő elkülönítése. A családfa pedig ennek a kapcsolatrendszernek az ábrázolása képi és szöveges formában. A családfakutatás a származástan (genealógia) részterülete, azonban – mivel szabályrendszere nem rögzített, így – a kreativitás és a rendelkezésre álló források és lehetőségek szabadjára engedik a képzeletet a megvalósítás formáit tekintve. Ma már szerencsére egyre több érdeklődőt vonz e múltfeltáró elfoglaltság, ez az izgalmas kutatómunka, s tudomásom szerint Püspökladányban is egyre többen foglalkoznak vele. Üde színfoltnak tartottam az iskola kezdeményezését, hogy családfa-ábrázolásokat is bevontak a fa témájának bemutatása során. A kiállított családfákat elmélyültebben tanulmányozók érdekességként felfedezhették, hogy kettőben egy azonos felmenői ág is szerepelt.

Az iskolai tárlat ugyan nem vonultatta fel Püspökladány összes fellelhető családfáját, de természetesen nem is ez volt a célja. A téma szemléltetése, az érdeklődés felkeltése volt a kiállított darabok feladata a megjelentek körében, s azt gondolom, ezt a küldetését maradéktalanul be is töltötte. Gratulálok az iskolának a kiállításhoz, s a rendezvény mottójának élvezetes és változatos szemléltetéséhez!

Elsődleges célom a családfák bemutatása lett volna, de természetesen nem tudtam elmenni a szebbnél-szebb fafaragások, s egyéb kiállított tárgyak mellett sem, s rövid fotóválogatásomban ezek is helyet kaptak. Láthatóak a fotókon – a családfákon kívül – régi fa játékok és használati tárgyak másolatai (pl. rokka, csévélő, kendertörő, faragószék), faragott lakberendezési- és dísztárgyak, illetve számtalan míves mézeskalács-forma is. A régi képillusztrációkon kívül egy rendkívül öreg fatörzs keresztmetszete is kiállításra került, melynek évgyűrűi segítségével jelenítették meg a történelmet, s ennek felületén kerültek feltüntetésre Püspökladány, az ERTI és a Kálvin Téri Iskola életének fontosabb eseményei.

Kérem, tekintsék meg a Kálvin Téri Általános Iskola „Olvasom. Értem!” megyei versenyét színesítő kiállítás képeit, melyek a honlap tematikáját követve helytörténeti, illetve helyi néprajzi értéket is képviselnek.

Egyúttal kérem Önöket, akik püspökladányi vonatkozású családfával rendelkeznek és szeretnék azt bemutatni egy induló rovatban a Püspökladány Anno honlapon, küldjék be azokat a puspokladanyanno@gmail.com e-mail címre (JPEG-formátumban)!!

 

Megyaszai Szilvia

*

Képek leírása a szövegben!

***

A hozzászólások megtekintéséhez kérem, kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban.

***


 

 

Várjuk a hozzászólásod