avagy beszámoló a Püspökladány Anno honlap első jótékonysági árveréséről

**

2014. december elején került kiírásra a Püspökladány Anno honlap első jótékonysági felhívása, mely során árverésre lett bocsátva a honlap frissen elkészült – püspökladányi motívumokat tartalmazó – plakettje (faliképe). A felhívás kiírójaként azt is közzétettem a honlapon, hogy a licit során beérkező legmagasabb ajánlat összegét szeretném nemes ügy szolgálatába állítani és felajánlani a közeledő karácsonyi ünnepek alkalmából a Püspökladányi Református Egyházközség Idősek Otthona lakói számára.

A jótékonysági felhívásra több licit érkezett be, melyeket ezúton is hálásan köszönök. Az árverésen végül a debreceni Horváth Lajos (a HBZ Zárcentrum cégvezetője) tette a legmagasabb érvényes ajánlatot, mellyel a Püspökladány Anno honlap plakettjének új tulajdonosává vált. Az általa felajánlott 50.000 Ft átadására – az idősotthon számára – Horváth Lajos jelenlétében került sor 2014. december 22-én.

.

Izgatottan érkeztem 2014. december 22-én délután a Püspökladányi Református Egyházközség Idősek Otthonába, a Petri-telep „szívébe”. Ekkor került sor ugyanis a honlap jótékonysági árverése során felajánlott nagyvonalú összeg átadására, az Otthon lakói számára.

Horváth Lajossal és kedves feleségével a parkolóban köszöntöttük egymást, kik nagy láda déligyümölccsel és sok-sok bejglivel a kezükben érkeztek meg Debrecenből, melyeket szintén az otthon lakóinak hoztak ajándékba.

Az épületbe belépve kellemes karácsonyi zene, illetve szeretetteljes hangulat fogadott bennünket, a lakók közül már sokan vártak bennünket érdeklődő tekintettel és mosolygó arccal. Izgalmam azonnal elpárolgott és szinte otthon éreztem magam a sok kedves idős ember körében. Pella Pál tiszteletes úr köszöntötte a megjelenteket, Horváth Lajost és feleségét, a Püspökladány Anno honlap alapító-szerkesztőjét, illetve a megjelent lakókat. Az Otthon lakói kedves karácsonyi dallal és zsoltárral köszöntöttek bennünket, mely megindítóan hatott a gyönyörűen feldíszített karácsonyfa mellett. Ezután került sor a plakett átadására Horváth Lajos részére, valamint az általa felajánlott összeg átadására az Idősek Otthona számára. Pella Pál tiszteletes úr tolmácsolta a lakók üzenetét, miszerint a nagylelkű ajándékot nagy szeretettel és köszönettel fogadják és szeretnék azt egy betegsége miatt gyógykezelés alatt álló püspökladányi gyermek gyógyíttatására, a szülők megsegítésére továbbfordítani, s így oda kerül az ajándék, ahol még nagyobb szükség van rá.

A kötetlen beszélgetés során megismerhettük Horváth Lajost is, ki szerényen mesélt magáról, arról hogy milyen szálakon kötődik Püspökladányhoz. Ő maga is e településen született, itt töltötte boldog gyermekkorát, melyre a mai napig nagy szeretettel gondol, akárcsak egykori pedagógusaira. Debrecenbe sodorta az élet, ahol szép családot, majd egy vállalkozást alapított. Ő és felesége mindig nagy örömmel segít másokon, így mi sem volt számára természetesebb, hogy a Püspökladány Anno honlap jótékonysági felhívására jelentkezzen.

 A beszélgetés során az Otthon lakója, egy kedves hölgy mesélt nekünk az intézményben töltött életükről, a gondoskodó figyelmességről, melyet kapnak. Öröm és meghatottság csillogott a szemekben, mikor a lakók, s a részükre önzetlen ajándékot hozó Horváth úr közös ismerősöket találtak életük elbeszélése, a múlt felidézése során. Számomra az egyik legmegindítóbb pillanat az volt, amikor egy kedves idős hölgy elmesélte Horváth Lajosnak, hogy ő jól ismerte a ma már Debrecenben élő Úr nagyon fiatalon elhunyt édesanyját.

Távozásunk előtt még körbejártuk az intézményt, megismertük annak világát, gondoskodásra, ápolásra berendezett környezetét.

Nagyszerű érzés volt adni, látni az örömöt az arcokon, a csillogó szemekben, de azt gondolom, többel távoztunk mi magunk. Megható volt, hogy az ajándékokon túl a kötetlen beszélgetés, az őszinte érdeklődés és a rájuk irányuló figyelem volt az, mely a legnagyobb örömmel töltötte el az Idősek Otthonának lakóit.

A karácsonyfát is borító hófehér, horgolt angyalkákkal és egyéb kedves díszekkel láttak el bennünket útravalóul az Otthon hölgylakói, melyeket maguk készítettek. Könnyekig ható volt az a szeretet, mellyel fogadtak bennünket, s az a kedvesség, mellyel felénk fordultak. Áldott és boldog karácsonyt kívántunk egymásnak, és ez annyira a szívünk mélyéről jött, mely csordultig telt szeretettel ott-tartózkodásunk alatt, hogy ezt megőrizve tértünk haza mi is, karácsony előestéjén…

***

Köszönöm a fotókat Czibere Edit lelkes olvasónknak, segítőnknek, aki szintén önzetlenül vállalta azt, hogy fotókat készít a mai látogatásunkról.

Köszönöm a licitálóknak a nagyvonalú ajánlatokat (Papp Gergelynek, Szarvas Bélának és egy névtelenséget kérő licitálónak) és külön köszönöm Horváth Lajosnak és kedves feleségének, akik a felajánlott összegen túl ajándékokkal is kedveskedtek az Otthon lakóinak. Végül, de nem utolsó sorban köszönöm olvasóinknak a jótékonysági felhívás megosztását, népszerűsítését, mellyel egyúttal támogatásukról is biztosították a honlapot, s annak kitűzött céljait!

 

Püspökladány, 2014. december 22.

 

Megyaszai Szilvia alapító-szerkesztő

Békés, boldog és meghitt karácsonyi ünnepeket kívánok a Püspökladány Anno honlap minden kedves olvasójának, lelkes szerzőjének és önzetlen segítőjének!

*

Fotógaléria:

***

Köszönöm a HAON-nak is a beszámolót:

Itt:  http://www.haon.hu/beteg-gyermeke-a-segitseg/2727182

*

A jótékonysági felhívás: http://puspokladanyanno.hu/2014/12/jotekonysagi-felhivas/

 

***

A hozzászólások megtekintéséhez kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban!

***

Várjuk a hozzászólásod