Ebben a rovatban olyan, Püspökladányban vagy püspökladányi személy(ek)ről készült, vagy Püspökladányban előkerült régi fotók kerülnek közreadásra – esetleg különleges, régi dokumentumok –  melyekről egyáltalán nem, vagy csak minimális információ maradt az utókorra. Egy-egy különleges csoportkép, személyeket megörökítő érdekes fotográfia kerül bemutatásra, melyekben talán az Olvasók felismerik ismerősüket, szeretett rokonukat, vagy amikről mások is őriznek otthon egy-egy példányt, s így információval tudnának szolgálni a fotót illetően!

Várom további különleges, „titkukat őrző” képeiket, s egyúttal olvasóink segítségét is, ezen képek „megfejtésében”! Olyan fotókat várunk elsősorban, melyek Püspökladányban készültek, vagy olyan püspökladányi személyekről, akik nem azonosíthatóak. Nem iskolai, óvodai és családi képekre gondolunk elsősorban, hanem olyanokra, melyek valamilyen közösséget ábrázolnak (közös foglalkozás, hobbi, érdeklődési kör, jelentős települési esemény stb alapján szerveződő közösségekről, csoportokról). A régi dokumentumok is lehetőleg több személyt, esetleg csoportot, közösséget érintőek legyenek.

Amennyiben információja lenne az itt közzétett képekről, kérem ossza azt meg a Hozzászólások ablakban, a kép sorszámára hivatkozva! A fotók rákattintással kinagyíthatóak, lapozhatóak!

Megyaszai Szilvia

*

FOTÓK:

6.) “Nyugta”

Fórián Brigitta olvasónk gondosan őriz egy, a dédapja, Fórián Sándor által írt papírlapot, mely tárgya szerint egy kölcsön lebonyolítását örökítette meg. A 80 éves “nyugta” története ma már ismeretlen a dédunoka, s családja előtt, de szívesen osztották meg e féltve őrzött családi emléket a Püspökladány Anno honlapon.

(Fotó: Fórián Brigitta)

*

5.) Ismeretlen urak II.

Ez a fotó egy püspökladányi hagyatékból került elő. A képen 25 úriember látható, s a fotó hátoldalán pontosan ennyi, gondos sorba rendezett aláírás található. A nevek némelyike olvasható (pl. Pogácsás György, Patkó Olivér, Nagy Tamás, Ökrös János, Háló Sándor, Nagy Lajos, Szabó Kálmán, Bartók László), talán ezek segítenek az eligazodásban. Mint tudjuk Bartók László és Szabó Kálmán nevű pedagógusok Püspökladányban is tanítottak, de hogy ők vannak-e a képen, jelen ismereteink szerint bizonytalan. Az aláírások között két vitéz neve is feltűnik, azaz a fotó a két világháború között készülhetett. A képen íróeszközt és füzetet tartó, jegyzetelő urak állnak, ülnek, fekszenek, akik láthatóan egy magyarázó férfira figyelnek. A kép készítésének helye és apropója ismeretlen.

(Fotó: Némedy József)

*

4.) Vasutasok 1916. június 6.

A fotó Királyegyházáról érkezett, kísérő információk nélkül. A képen az 1916. június 6-i dátum szerepel  és az olvasható rajta, hogy Lajos (Lala) adta Irmának (Irmuskának). Feltehetően mindketten püspökladányiak voltak (a címzés alapján), de maga a kép “Karczag”-on készült, Dékány Fényfépésznél. A képen két vasutas és egy civil látható.

(Fotó: magángyűjtemény)

 

*

3.) Vasutasok Püspökladányban – 1940.

A kép a püspökladányi vasútállomáson készült, a Resti előtt, 1940-ben. A fotón szereplő személyekről semmiféle információval nem rendelkezünk.  Aki felismerne valakit a képen, kérem jelezze azt a hozzászólások között, a fotó sorszámára hivatkozva.

(Fotó: Biró Ferenc Mihály vasútbarát-gyűjtő)

*

2.) Eszéken állomásozó katonák

E képet, melyen egy Tóth Benjámin nevű püspökladányi földműves látható katonatársai körében, Pásztor Leventétől kaptuk, Mezőnyárádról. A fotó Kiss Emese tulajdona, melyet Levente gyűjtött fel saját kutatásai során.

Tóth Benjáminról pusztán annyi információval rendelkezünk, melyet a fotó hátoldala őrzött meg: földművesként élt Püspökladányban és 1901-ben kezdte meg 3 éves kötelező katonai szolgálatát, s Eszéken volt katona. Katonatársai nevét és lakhelyét szintén őrzi a fotográfia. A kép készítésének helye és ideje: Eszék, 1903. augusztus 17.

A fotóról Bálint Ferenc történész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa, a Nagy Háború blog szerzője azt állapította meg, hogy feltehetően a 15. vonatosztály katonái szerepelnek rajta.

(Köszönöm a fotót Kiss Emesének és Pásztor Leventének, a fotó vizsgálatát Bálint Ferenc történésznek, a közvetítést pedig Pintér Tamásnak, a Nagy Háború blog főszerkesztőjének!)

*

1.) Ismeretlen urak

E fotó Püspökladányban került elő, de semmilyen információt nem sikerült vele kapcsolatban kideríteni.

(Fotó: magángyűjtemény)

*

***

A hozzászólások megtekintéséhez kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban!

***

Várjuk a hozzászólásod