Egy 100 éves szoba gyűjteménye

 

Található Püspökladányban egy régi ház, melynek egyik szobája miliőjét, annak gyűjteményét nagy gonddal alakítja, s ápolja tulajdonosa. Kérem, ismerjék meg röviden e szoba történetét, melyről ennyit árult el tulajdonosa:

A szobában rengeteg régi tárgy és fotográfia őrzi a múltat, az itt található relikviák többsége családi örökség, illetve felajánlásokból került a gyűjteménybe, megmentve azokat az enyészettől az utókor számára. A családi gyűjteményt „100 éves szoba”néven emlegetik a ház lakói, s az ismerősök, kik a csodájára járnak.

A régiségek gyűjtése, gondozása e családban tradíció.

Ebben a 100 éves szobában lakott a nagy fali képen látható püspökladányi Szabó István és felesége, Veres Teréz, valamint testvére, Veres Eszter és az édesanyjuk, Veres Józsefné Kárai Zsófia.

A testvérük Veres Lajos, aki részt vett az I. világháborúban. Ő látható a háborús képen, mely 1918-ból való. Veres Lajost ismerősei Édes bácsinak nevezték, s Püspökladányban a Széchenyi utcán lakott. Az 1980-as években költözött el Püspökladányból.

Szabó István a PMÁV Egyetértés Sportegyesület alapító tagja volt, melyet 1924-ben hoztak létre. Ő a MÁV-nál dolgozott és néhány hektáros szántóföldön gazdálkodott.

2014. szeptemberében a Kulturális Örökség Napja esemény helyi rendezvényén vett részt a család, a szoba gyűjteményével.

 

Székely Istvánné tulajdonos

*

Képek a 100 éves szoba gyűjteményéről:

(A képek rákattintással kinagyíthatóak, lapozhatóak)

***

 A hozzászólások megtekintéséhez kérem, kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban.

 ***

Várjuk a hozzászólásod