A Honvédelmi Minisztérium munkaértekezletén vett részt a Püspökladány Anno honlap szerkesztője

 

Nagy megtiszteltetés érte a Püspökladány Anno helytörténeti honlapot, ugyanis több civil szervezettel, kutatóval együtt a honlap szerkesztője is meghívást kapott a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály (HM TKHKF) által, immár második alkalommal megrendezett „Civil kapcsolatok a hadisírgondozásban” elnevezésű munkaértekezletre. Az egész napos konferenciát Budapesten, a Stefánia Palotában (Honvéd Kulturális Központban) tartották 2015. március 4-én, szerdán.

*

Beszámoló egy résztvevő szemével

A konferencia célja az volt, hogy a hadisírgondozásban, a katonaősök emlékének ápolásában aktívan részt vevő szervezeteket összefogja, képviselőiket egymással és a Honvédelmi Minisztérium munkájával, a hadisírgondozás területén kialakított elképzeléseivel megismertesse, ezzel is elősegítve és összehangolva az együttműködést, a közös célok megvalósítását.

A munkaértekezletre a HM TKHKF meghívására érkeztek a résztvevők, a hadisírgondozásban és a katonaősök emlékének ápolásában aktívan szerepet vállaló egyesületek, alapítványok, körök, társulások, néhány honlap képviselője és kutatók. A meghívottak előzetes bemutatkozó anyagainak összefoglalóját a rendezvényre elkészített közös kiadványban tette közzé a minisztériumi főosztály, mely lehetőséget biztosít az érintettek egymás közötti és szakmai körökben való megismertetésére is. Ebben kapott helyet megtisztelő módon a Püspökladány Anno honlap rövid bemutatkozása is, melyért köszönettel tartozom a szervezőknek!

*

A munkaértekezlet szakmai programjának ismertetése:

A konferenciát Maruzs Roland alezredes, a főosztály Katonai Hagyományőrző és Háborús Kegyeleti Osztályának vezetője nyitotta meg, aki előadásában hangsúlyozta, hogy „fontos a társadalom felé közvetíteni a hadisírgondozás jelentőségét, mert ez egy olyan feladat, amit nem tud a honvédség egyedül ellátni”, majd hozzátette, mennyire fontos, hogy a civil szervezetek magukénak érezzék ezt a feladatot. Alezredes úr ezt követően a Honvédelmi Minisztérium hadisírgondozó tevékenységét mutatta be szemléletes és informatív diák segítségével.

Kiss Balázs főhadnagy, a HM TKHKF Katonai Hagyományőrző és Háborús Kegyeleti Osztály szakreferense a hadisírgondozással és honvédelmi neveléssel foglalkozó szakállomány tevékenységét ismertette meg a résztvevőkkel, a bejárt temetőkben végzett tereprendezési, sírfelújítási és egyéb tevékenységelemek szemléltetésével.

A közös munkaebédet követően a délutáni szekcióban néhány egyesület, alapítvány mutatta be tagsága áldozatos munkáját, a tevőleges hadisírgondozás nehéz, de önzetlen küldetését.

Dr. Havasi János, a „Sírjaik hol domborulnak?” televíziós műsor és a Háborús Keresőszolgálat internetes oldal szerkesztője „Időutazás a szovjet lágervidéken” címmel tartott előadást, s egy személyes vonatkozású kisfilmmel emlékezhettünk meg a munkaszolgálatra elhurcoltakról. Ezt követte Hangácsi István, a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnökének előadása „Hadisírok nyomában Ukrajnában” címmel, mely az egyesület önkéntes küldetését, a nehéz és tényleges terepmunkát, a haditemetők feltárását, az Ukrajna területén nyugvó magyar hadisírok rendbehozatalának áldozatos tevékenységét mutatta be. Ugyanezt a küzdelmes és áldásos munkát ismerhettük meg Vásárhelyi Gábor József, az Erdélyi Kutatócsoport Egyesület elnöke tolmácsolásában, akik ugyanezt végzik Erdélyben. „Magyar Hadisírgondozás Erdélyben” című, fotókkal gazdagon illusztrált beszámolója az Úz-völgyébe kalauzolta el a rendezvény résztvevőit.

Pintér Tamás, a Nagy Háború Blog főszerkesztője és a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány elnöke „A fogalommá vált Isonzó” címmel tartott érdekfeszítő előadást, mely szorosan összefüggött  T. Hámori Ferenc, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó ügyvezetőjének „Isonzó Expressz 2015” című ismertetőjével. A konferencián elhangzott, hogy az év egyik legjelentősebb programjában, az Isonzó Expressz elnevezésű nyilvános emlékvonat szervezésében nagy szerepet vállalt a Honvédelmi Minisztérium és az előbb említett két társadalmi szervezet.

Legvégül Martin Drobňák elnök és Szabó Viktor, a homonnai Beszkidek Hadtörténeti Klubtól ismertette a klub 2014. évi hadisírgondozó munkáját, melynek során a Felvidéken magyar hadisírokat tartalmazó temetőket tettek rendbe.  A rendezvény moderátora Illésfalvi Péter kormánytisztviselő úr volt.

Az értekezleten elhangzott, hogy tavaly óta az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) állományában hadisírgondozói tevékenységgel foglalkozó beosztásokat rendszeresítettek és ennek keretében minden megyében egy-egy hivatásos katona végzi majd ezt a tevékenységet, aki az e téren tevékenykedő civil szervekkel való kapcsolattartásban is közreműködik. A szakmai rendezvény szüneteiben e nehéz, áldozatos és önkéntes munkában résztvevők kötetlen beszélgetés keretében ismerkedhettek meg egymással, a minisztérium és a Magyar Honvédség képviseletében megjelentekkel, valamint tapasztalatokat, információkat cserélhettek.

*

Köszönöm a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálynak – a Püspökladány Anno honlap nevében – e tartalmas és színvonalas munkaértekezleten való részvétel lehetőségét!

Megyaszai Szilvia

 

*

Saját tematikus oldalak:

Első Világháborús Albumok: Első Világháborús Albumok

Császári és királyi debreceni 39. gyalogezred emlékezete: Cs és kir debreceni 39 gyalogezred emlékezete

Hősök Szobra:Hősök Szobra

Püspökladány Anno: Püspökladány Anno

*

Képgaléria:

(Fotók: Megyaszai Szilvia,

2., 15., 34., 35. és 36. fotó: Lór Ildikó, HM TKHKF)

(A képek rákattintással kinagyíthatóak, lapozhatóak)

***

A rendezvényről készült beszámoló a Honvédelmi Minisztérium honlapján:

http://www.honvedelem.hu/cikk/49634_civil_kapcsolatok_a_hadisirgondozasban

***

A hozzászólások megtekintéséhez kérem, kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban.

 ***

Várjuk a hozzászólásod