Utolsó frissítés: 2017.03.02.

*

A Püspökladány Anno honlap adattárának részét képezi egy közel 200 darabos képeslapgyűjtemény, melyet a honlap szerkesztője gyűjtött össze. Az eredeti képeslapok nagyobb hányada püspökladányi témájú és vagy a települést ábrázolja, vagy itt adták postára, ide címezték azokat. A gyűjtemény legrégebbi lapjai 1900-ból, illetve az azt megelőző évekből származnak.

A honlap képeslapgyűjteményének gyarapítására felhívást tett közé a honlap szerkesztője, melyre szép számmal érkeztek a felajánlások. Ezek bemutatása a felhívás szövege után található. Minden felajánlónak hálával és köszönettel tartozom az önzetlenségéért, a jószándékú ajándékozásért!

A honlap képeslapgyűjteményét gyarapító püspökladányiak: Bíró Ferenc Mihály, Dúró Zsolt, Gali Ilona, Keserű László (Damjanich u.), Rácz Lajos, Tóthné Szabó Ilona, Csontos Gabriella.

*

FELHÍVÁS A GYŰJTEMÉNY GYARAPÍTÁSÁRA (folyamatos):

Segítene, hogy összeálljon a település és a Püspökladány Anno legnagyobb közös képeslapgyűjteménye?

Ha szeretné gyarapítani a Püspökladány Anno honlap képeslapgyűjteményét, várjuk felajánlásaikat a puspokladanyanno@gmail.com e-mail címre, vagy személyesen Megyaszai Szilvia szerkesztőnél. A felajánlott képeslap lehet postatiszta, és futott (azaz megírt, felbélyegzett lap) is, kora, kiadási éve, állapota nem számít, csak Püspökladányt ábrázolja!  Cserébe minden felajánló egy Püspökladány Anno képeslapot kap ajándékba a honlap szerkesztőjétől! (Természetesen a régi lapok gyűjtése a cél, de az újabbakért is érkezik az ajándék). A postán érkezett lapokért postán érkezik az ajándék lap is, püspökladányi postabélyegzővel.

Cím és egyéb információk a puspokladanyanno@gmail.com e-mail címen. A felajánlott lapok bemutatásra kerülnek a honlapon, felajánlója nevének – s ha kívánja, üzenetének – feltüntetésével!

*

A képeslapgyűjteményt az alábbi felajánlások gyarapították az utóbbi időben:

2017.03.02.

9-1 Csontos Gabriella 9-2 Csontos Gabriella

Csontos Gabriella (Püspökladány) felajánlása – Püspökladányba címzett különleges képeslap

A lap írója, ki a képen is látható: Bencze Lászlóné dr. Mező Judit nyugalmazott főiskolai tanár, népzenekutató, a Sárréti Népi Együttes egykori szakmai vezetője

***

2017.01.21.

 1-1 Duró Zsolt

1-2

Dúró Zsolt (Püspökladány) felajánlása, képeslap 1949-ből

*

2-1 Rácz Lajos

2-2

Rácz Lajos (Püspökladány) felajánlása, képeslap 1969-ből

*

5-1 Biró Ferenc

5-2

Bíró Ferenc Mihály (Püspökladány) felajánlása, képeslap 1978-ból

*

4-1 Gali Ilona

4-2

Gali Ilona (Püspökladány) felajánlása, képeslap 1977-ből

*

3-1 Keserű László

3-2

Keserű László (Püspökladány, Damjanich u.) felajánlása, képeslap 1979-ből

*

8-1 Tóthné Szabó Ilona

8-2

Tóthné Szabó Ilona (Püspökladány) felajánlása, képeslap 1984-ből

*

7-1 Tóthné Szabó Ilona

7-2

Tóthné Szabó Ilona (Püspökladány) felajánlása, képeslap 1985-ből

*

6-1 Tóthné Szabó Ilona

6-2

Tóthné Szabó Ilona (Püspökladány) felajánlása, képeslap 1989-ből

*

A felajánlásokért ajándékba küldendő Püspökladány Anno képeslap:

Püspökladány Anno képeslap

***

 2015. 05. 07.

Az itt – korábban – bemutatott különleges, közel 200 darabos püspökladányi képeslap-gyűjtemény lapjai amellett, hogy Püspökladány letűnt arculatát őrzik meg eredeti képeken, egy-egy rövid történetet, epizódot is elmesélnek feladója, vagy a címzett életéből. A képeslapok, levelezőlapok egyedülálló helytörténeti relikviák, hiszen a reprodukciókkal ellentétben “lelkük” is van, korabeli élethelyzeteket, egyéni sorsokat őriznek meg a feladó saját kézírásával, s szemszögéből, postatörténeti különlegességekkel (bélyegek, bélyegzőlenyomatok).

A gyűjtemény rendkívüli “időutazásra” invitál, különleges hangulatot áraszt, s e sokszínű képi világ egyéni sorsokat is elmesél…

Püspökladányi képeslapgyűjtemény k

(Gyűjtemény: Megyaszai Szilvia)

***

*

 

Betekintő a gyűjteménybe:

2016. 08. 19.

 

.

Egy Püspökladányban vendégeskedő színész egérrágta üzenete 1921-ből…

.

“Kedves Károlykám!

Kedves együttlétetek alkalmából írt megemlékezést viszonozva, megküldöm azt a helyet, ahol mi tanyáztunk a ti kártyapartitok alkalmával. Jótékony célú előadás alkalmával Szombaton és Vasárnap is szerepeltem. Zongorával volt énekszámom, gondolhatod, zúgott a taps, háromszor kelletett mindkét alkalommal művészkedni. Így tehát, habár nem is hallottuk a vasgyári furulyázást, az időnk belenyúlt az éjfélbe. Jucika köhögése hál’ Istennek az elmúlás fele van. Vártunk Benneteket a mult Csütörtökre, remélve, hogy mielőbb viszontláthatunk, Őnagyságáéknak kézcsók, a gyermekekkel, Jóskával csókoltuk.

Szerető barátod  Pista” 

.

Címzett:

Tekintetes Nemky (?) Károly főművezető úrnak – Diósgyőr vasgyár, Irma u.

.

Püspökladány, 1921. okt. 10.

*

01

02

.

Vajon ki írhatta-e lapot? Egy színész, vagy egy műkedvelő vasgyári munkás? Tudhatja-e még valaki a választ? De arra is kíváncsiak lehetünk, hol kerülhetett megrendezésre Püspökladányban a képeslapon említett jótékony célú előadás…  Sok apró “életmozaik”, korabeli élethelyzet a múltból, mely megállítja egy pillanatra az időt és visszarepít a mi Püspökladányunk történelmében.

***

*

2015.09.11.

Egy szerelmes üzenet 1911-ből…

 

“Kedves Irén!

Bár ha szorosan vennénk, nem kellene írnom, mivel még eddig nem érdemesítettél arra se, hogy egy sort írj, de hát ha a hegy nem megy Mohamedhez, megy Mohamed a hegyhez.

Na de nem lesz ez mindig így. Várva a megemlékezésedet minél előbb csókol, számtalanszor

Aladár”

.

Címzett:

Nagyságos S. Irén úrleány Budapest, II. Ürge u.

.

Püspökladány, 1911. augusztus 13.

*

Vajon hatottak-e e határozott, mégis évődő sorok, s válaszolt-e a fiatal hölgy Aladárnak? Vajon lett-e házasság e bimbózó szerelemből? Vajon püspökladányi volt-e Aladár? Esetleg csak átutazott településünkön, vagy munkája szólította Püspökladányba? Vajon rokonai máig itt élnek közöttünk? Egy emlék a múltból, s megannyi válasz nélkül maradt kérdés a jelenben…

*

***

A hozzászólások megtekintéséhez kérem, kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban.

***

Várjuk a hozzászólásod