Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái
az emlékezés virágaival

2015. június 1-én került sor Debrecenben a Hősök napi megemlékezésre, melyre a Püspökladány Anno helytörténeti honlap szerkesztőjeként kaptam meghívást. A megemlékezés Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár szervezésében zajlott, s míg első része a Kossuth Laktanya Könyvtárában (MH 5. Bocskai István Lövészdandár Könyvtára), második része a Honvédtemető Hősök temetőjében került megrendezésre.

A program a Lövészdandár Könyvtárában vette kezdetét, egy kamara-kiállítás megnyitásával. Takács Attila dandártábornok, parancsnok köszöntőjében méltatta a hazájukért életüket áldozni kész egykor élt és jelenben szolgáló magyar katonák nagyszerűségét, áldozatkészségét. Dr. Kovács Ilona, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára főmunkatársa nyitotta meg a kamara-kiállítást, mely során röviden ismertette az idén 100 éves debreceni Hősök temetője és az Orosz hadifogoly- és járványtemető történetét, ami a kiállítás témájául is szolgált. Csákvári Sándor, a  MH 5. Bocskai István Lövészdandár főelőadója bemutatta az ezen a napon debütáló „Elfeledett emlékezet – Debrecen első világháborús katonasírjai és temetői” címet viselő digitális dokumentumtárat, melynek közgyűjteménybe adására is e rendezvény keretében került sor. A digitális dokumentumtárat Takács Attila dandártábornok adta át Komolay Szabolcsnak, Debrecen alpolgármesterének, valamint Szendiné dr. Orvos Erzsébetnek, a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára vezetőjének, kik méltatták az elkészült debreceni adattár kiválóságát és az elvégzett munka értékét.

A megnyitót követően lehetőség nyílt a kamara-kiállítás és a MH 5. Bocskai István Lövészdandár Könyvtára állandó kiállításának megtekintésére is. Az „Elfeledett emlékezet – Debrecen első világháborús katonasírjai és temetői” című kamara-kiállításon a debreceni Hősök temetőjével és az Orosz hadifogoly- és járványtemetővel kapcsolatos levéltári dokumentumok másolatai kerültek bemutatásra, valamint a császári és királyi 39. gyalogezredre vonatkozó kiállítási anyagok is helyet kaptak.

A kiállítás megnyitója után a debreceni Honvédtemetőben, a Hősök temetőjében folytatódott a megemlékezés. Ennek keretében került sor a Hősök temetője Mauzóleumában a békefenntartó feladatok végzése közben hősi halált halt katonák emléktáblájának átadására, felszentelésére és megkoszorúzására is.

A méltó megemlékezés a Szózat és az Il Silenzio katonazenekari kíséretével ért véget.

*

Az adatfeldolgozással érintett debreceni temetőkben az I. világháborúban, vagy ott szerzett sebesüléseik következtében elhunyt püspökladányi katonák sírjai is nyugodtak egykor, illetve számtalan püspökladányi lakos szolgált a császári és királyi 39. gyalogezred soraiban az I. világháború alatt. Az „Elfeledett emlékezet – Debrecen első világháborús katonasírjai és temetői” digitális dokumentumtár a Püspökladány Anno helytörténeti honlap gyűjteménye részére is átadásra került, melyet ezúton is köszönök a kutatócsoport tagjainak! A kamara-kiállítás témája, valamint a digitális dokumentumtár is összefüggésbe hozható püspökladányi adatokkal, így mindenképpen figyelmükbe szeretném ajánlani a még két hétig látogatható tárlatot, valamint az alapos munkával elkészített „Elfeledett emlékezet – Debrecen első világháborús katonasírjai és temetői” című dokumentumtárat (Szerző: Debreceni hadisír kutatócsoport. Kiadó: MH 5. Bocskai István Lövészdandár Könyvtára). Az adattár elérhető a www.bocskaikonyvtar.hu honlapon is.

Megyaszai Szilvia szerkesztő

*

.

Fotógaléria:

(Képeket készítette: Megyaszai Szilvia)

                                                            

(A képek nagyíthatóak, lapozhatóak!)

***

A hozzászólások megtekintéséhez kérem, kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban.

***

Várjuk a hozzászólásod