2015. 06. 11.

„Hajdú-Bihar megye az értékek otthona” címmel rendezett konferenciát a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat 2015. június 10-én, melyre a Püspökladány Anno honlap szerkesztőjeként kaptam meghívást. A konferenciára Debrecenben, a Megyeháza Árpád termében került sor, a Bocskai terem előtti kiállítótérben pedig a megye válogatott értékeiből rendezett időszaki kiállítás nyílt meg, mely június 24-ig látogatható.

A rendezvényen megjelenteket Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte, a megnyitót Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke tartotta. A Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Szakáli István Loránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár tartott előadást a Hungarikum Bizottság működéséről. Lakatosné Sira Magdolna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság elnöke a megye értékeit mutatta be, majd Dr. Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke a „Cívis értékek tára” című előadásában ismertette a cívisváros értékeinek körét és kiemelt jelentőségét. A rendezvény második részében Szólláth Tibor, a Hajdúnánási Települési Értéktár Bizottság elnöke és Varjasi Imre, a Hajdúböszörményi Települési Értéktár Bizottság elnöke mutatta be a bizottságok munkáját, a települések értékeit, végül Jantyik Zsolt, a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság elnöke zárta a konferenciát.

A rendezvényen került átadásra és bemutatásra a „Hajdú-Bihar megye az értékek otthona” című díszes kiadvány is, mely a kiadvány zárásáig, azaz 2015. április 23-ig a települési értéktárakba felvett helyi értékek bemutatását tartalmazza.

Az előadók hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a helyi közösségeknek, civil szervezeteknek és lokálpatrióta magánszemélyeknek is rendkívül fontos feladata van a helyi értékek felfedezésében és kérték, hogy javaslataikkal, munkájukkal támogassák a helyi és megyei értéktár bizottságok munkáját. Lakatosné Sira Magdolna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság elnöke kiemelte, hogy megyéjükben elsősorban nem a megyei és települési értéktár bizottságok a fő javaslattevők, hanem szakmai szervezetként a helyi közösségeket, lokálpatrióta személyeket, szervezeteket inspirálják ezek (a felvételre irányuló javaslatok) megtételére. A konferenciáról sok hasznos információval és tapasztalattal a tarsolyában térhettek haza a résztvevők, melyeket saját településük vonatkozásában is megfelelő módon kamatoztathatnak, s válhatnak általuk e helyi feladatok támogatóivá, ösztönzőivé. A Püspökladány Anno honlap képviseletében örömmel támogatom e kezdeményezést, mely hozzájárul települési történeti értékeink újra-felfedezéséhez, megmentéséhez és az utókornak történő átadásához! A Püspökladány Anno honlap a javaslataival, a társadalmilag is támogatott helyi értékek bemutatásával, ismeretterjesztő összeállításaival és szakmai munkájával is igyekszik – szerény lehetőségei szerint – e közös feladat megvalósítását segíteni, támogatni.

Települési értékeink pedig akár a megyei értéktárba történő felvételre is méltóvá válhatnak. Települési értéktárba felvételre érdemesek lehetnek a Püspökladány Anno honlap véleménye szerint – többek közötta Farkasszigeti Arborétum, a köztemető faragott fejfái, a vasútállomás felvételi épülete, vagy akár más, régi és különleges középületünk (pl.  GólyavárVárosháza, az egykori Rákóczi Szálloda, református és katolikus templomaink épületei stb), a Szent Ágota-híd, különleges magángyűjtemények (pl. csengőgyűjtemény, vasúttörténeti gyűjtemény stb), régi mesterségeink, ezek mesterei is (pl. fafaragás, seprűkészítés, szűrkészítés, pásztorkodás stb). Nagy néptanítóink szellemi hagyatéka is méltó a helyi értéktárba felvételre, Dorogi Márton, Kecskés Gyula és Rettegi Istvánné munkássága is megőrzésre kell, hogy kerüljön. Véleményem szerint a nagy hagyománnyal rendelkező népi együtteseink, továbbá Boruzs András, Törő Gábor szellemi hagyatéka, a Ladányi kereszt, Püspökladány egykori kútjai, a több, mint 85 éves I. világháborús emlékmű, vagy akár a különleges Püspökladányi tájszótár is helyet érdemel a települési értékek sorában és e kör természetesen tovább bővíthető. A konferencián elhangzottak alapján talán megkockáztatható az a feltételezés, hogy az országban egyedülálló 90 éves püspökladányi Fatelítő gépsor kiemelkedő nemzeti értékként akár a Magyar Értéktárba is eséllyel indulhatna a felvételért. Az összegyűjtött és települési értéktárba felvett értékeinkről egy kiadvány formájában is megemlékezhetne városunk, ahol ennyi történeti, földrajzi, néprajzi, társadalmi stb. értékkel büszkélkedhetünk. Összességében elmondható, hogy a munka e téren hatalmas, de lokálpatrióta és társadalmi összefogással is erősíthető.

Megyaszai Szilvia

*

A Püspökladányi Települési Értéktárba eddig felvett nemzeti értékek:

1. – MÁV Fatelítő gépészeti berendezései és épületegyüttese

Felvétel: 1/2014. (V. 20) TÉB határozattal

Ismertető: ITT

2. – Püspökladány Anno helytörténeti honlap (www.puspokladanyanno.hu) és digitális gyűjteménye

Felvétel: 1/2015. (V. 19.) TÉB határozattal

Ismertető: ITT

.

A Püspökladányi Települési Értéktárba felvett NEMZETI ÉRTÉKEK NYILVÁNTARTÁSA: 

http://www.puspokladany.hu/kozadat/kepviselo_testulet/bizottsagok/teb/teb_nyilv.pdf


*

Köszönöm a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatnak a konferenciára történő meghívást, s a részvétel lehetőségét!

*

FOTÓGALÉRIA a rendezvényről:

                                 

(Fotók: Püspökladány Anno honlap)

*

A Dehir rövid RIPORT-VIDEÓJA a rendezvényről (a képre kattintva megtekinthető a www.dehir.hu oldalán):

 

*

További összeállításaink a témában (rákattintva olvashatóak):

A Püspökladány Anno helytörténeti honlap és digitális gyűjteménye felvételre került a Püspökladányi Települési Értéktárba (a javaslat teljes dokumentációjával) – 2015. 05. 19.

Püspökladányi értéktár rendezvényen járt a Püspökladány Anno honlap szerkesztője, ahol bemutatta a honlapot és annak digitális gyűjteményét – 2015. 10. 07.

***

A hozzászólások megtekintéséhez kérem, kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban.

***

 

Várjuk a hozzászólásod