Székely Sándor I. világháborús története

 

Petz Ernőné Dr. Tóbiás Erzsébet olvasónk kereste meg Szerkesztőségünket püspökladányi születésű Nagyapja I. világháborús történetével, s családi fotókkal, dokumentumokkal. Köszönöm neki a megkeresést, s kérem, fogadják érdeklődéssel a püspökladányi Székely Sándor történetét.

 

A püspökladányi Székely Sándor (Fotó: magángyűjtemény)

A püspökladányi születésű Székely Sándorról fellelhető információk – a Hadtörténelmi Levéltár és a család adatközlése alapján – az alábbiakban foglalhatók össze:

Székely Sándor 1892-ben született Püspökladányban. 1913-ban vonult be tényleges katonai szolgálatra a császári és királyi 39. gyalogezredhez. A háború kitörésekor éppen a törvényben előírt sorkatonai szolgálatát teljesítette. Alakulatát 1914. július 28-án mozgósították és hamarosan a frontra irányították. Székely Sándor a mozgósítás első napjától 1915. december 6-ig a hadműveleti területen szolgált. Ezután visszatért a hátországba, ahonnan 1916. március 26-án vonult az olasz frontra. Az ellenség előtt tanúsított vitéz magatartásáért 1917. augusztusáig elnyerte a Bronz Vitézségi Érmet és az I. osztályú Ezüst Vitézségi Érmet (“nagyezüst”).

Egy fennmaradt legénységi kitüntetési javaslatban megtalálható II. osztályú Ezüst Vitézségi Éremre (“kisezüstre”) való felterjesztése, mely szerint Székely Sándor szakaszvezető 1917. augusztus 18. és 23. között a 11. isonzói csatában kézigránáttal és puskával harcolva vitézül és hősiesen részt vett minden támadásban és ellentámadásban, illetve a saját állásokba betörő ellenség kiverésében. Ezért II. osztályú Ezüst Vitézségi Éremmel (“kisezüsttel”) tüntették ki.

Székely Sándor Országos Frontharcos Szövetség tagsági igazoló-jegye (Fotó: magángyűjtemény)

*

Székely Sándor történetét a Hősök Naptárában is megtalálhatják. (Itt olvashatnak a szintén püspökladányi Horváth József tizedes (39. gyalogezred) vitézségéről is.)

Megyaszai Szilvia

***

A hozzászólások megtekintéséhez kérem, kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban.

***

Várjuk a hozzászólásod