2015.10.02.

 

A szűr jelentése egyrészt anyag, szűrposztó, másrészt pedig az e szűranyagból készült, s ugyancsak szűrnek nevezett kabátféle felsőruha. A cifraszűr a rátéttel, hímzéssel díszített szűr.

A szűr a suba mellett a magyar népviselet legjellegzetesebb ruhadarabja. A cifraszűrt a legszebb és “legmagyarabb” ruhadarabnak nevezi a szakirodalom, mert az ország határain nem terjed túl, sőt a Kárpát-medencében élő más nemzetiségek is csak a magyar nyelvhatár mentén vették át.

*

A videó-megosztó oldalon elérhető és megtekinthető film a szűr- és cifraszűrkészítés történetét mutatja be kellő alapossággal, gyönyörű, korabeli fekete-fehér felvételek felhasználásával. A cifraszűrkészítés fortélyait és technikáját a püspökladányi Csibi Gyuláné Ilonka néni, a 2015. augusztusában Népművészet Mestere-díjat kapott népi iparművész és Soós Kálmánné Icuka tolmácsolásában ismerhetik meg a filmből (20:14 perctől). Szeretettel ajánljuk megismerésre e nagyszerű alkotást, melyre, illetve a benne bemutatkozó cifraszűrkészítőkre joggal lehet büszke Püspökladány!

A Magyar Művészeti Akadémia filmje az alábbi leírással került feltöltésre a videó-megosztó oldalára: „Galánfi András fafaragó népművész a 2013-ban Hajdúböszörményben harmadik alkalommal megtartott ‘Cifraszűr találkozóhoz’ és a Hortobágy szélén, Vókonyán tizedszer megrendezett Hortobágy örökös pásztorai találkozóhoz kapcsolódóan mutatja be a hungarikumnak számító cifraszűr történetét.”

A film megtekinthető eredeti forráshelyén, a képre kattintva (képes linkajánlónk):

Forrás: www. youtube.com és www. wikipedia.org

*

Ezúton is gratulálunk Csibi Gyuláné püspökladányi iparművésznek, aki 2015. augusztus 23-án vehette át a megtisztelő Népművészet Mestere-díjat!

***

A hozzászólások megtekintéséhez kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban!

***

Várjuk a hozzászólásod