2015.11.19.

*

„Elfeledett emlékezet” címmel rendeztek konferenciát Debrecenben – az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Laktanyájában – 2015. november 18-án. A nagyszabású rendezvény a  Honvédtemető, Hősök temetője sírkertjének katonai emlékhellyé minősítése érdekében, ugyanakkor hagyományteremtő céllal került megrendezésre, s a szakmai nap során számos előadás hangzott el a  hadisír gondozás, a hazáért életüket áldozni kész hősi halottak utáni kutatás  jelentőségének megismertetése érdekében is.

„Debrecen egyik páratlan nemzeti és nemzetközi értékének számít a Honvédtemető, Hősök temetője, hiszen bizonyíthatóan tizennyolc ma is létező ország hősi halottjainak ad örök nyughelyet. A konferencia előadásaiból fény derült arra is, hogy még a mai napig is vannak olyanok, akik itt találnak rá elvesztett nagy- és dédszülőjük sírhelyére, köszönhetően az utóbbi évek áldozatos kutatómunkájának. A vitaindító beszélgetések során az is elhangzott, hogy ugyanilyen fontos szerepe van a hősi temető mellett az Orosz Hadifoglyok Temetőjének, az Izraelita Temetőnek és a Köztemetőnek is és azoknak a sírkerteknek is, amelyek ma már csak emlékeinkben léteznek.” (Forrás: www. honvedelem.hu, Snoj Péter)

A konferencia Takács Attila dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka és dr. Papp László, Debrecen polgármestere közös szándéknyilatkozatának aláírásával vette kezdetét, mely alapján a jövőben szorosabb együttműködést terveznek a hadisírok, temetők gondozásában, s e feladatok összehangolt tervezésében, megvalósításában.

*

Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere nyitó beszédében hangsúlyozta, „a történelmi hagyományok arra köteleznek bennünket, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a Debrecenben fellelhető katonai sírok méltó állapotban felkereshetők legyenek száz, vagy akár kétszáz év múlva is.”

*

Dr. Nagy László ny. ezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság társelnöke köszöntője után Takács Attila dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka nyitotta meg a konferenciát, aki beszédében kiemelte, hogy a csaták ugyan elválasztják a nemzeteket egymástól, a veszteségek azonban összekötik. A debreceni Hősök temetőjében összesen 18 ország katonái nyugszanak, s a méltó megemlékezés mindannyiunk kötelessége. Debrecenben egy szakmai team-nek köszönhetően a hadisír gondozás mellett széleskörű adatfeldolgozás is zajlik a településen eltemetett katonák adatainak vonatkozásában, munkájuk eredménye a nyilvánosság számára is folyamatosan megismerhetővé válik.

*

Mata János főtörzsőrmester, filmrendező  Méltósággal című  filmje részletének megtekintése után a filmrendező üzenetét hallgathatták meg a rendezvény résztvevői.

*

Ezt követte Kreisler Gábor, a Debreceni Zsidó Hitközség képviselőjének hozzászólása, mely után Papp József helytörténésznek a  Debreceni Honvédtemető, Hősök temetője rövid története című előadása hangzott el.

*

Ilyés Imre informatikus, nyá. r. alezredes a hadisír kutatásban alkalmazható informatikai lehetőségekről tartott bemutatót.

*

Ezt követte Martinkovits Katalin a MH 5. Bocskai István Lövészdandár könyvtárvezetőjének, a www.bocskai-konyvtar.hu szerkesztőjének előadása Statisztikák és kuriózumok a Honvédtemetőben, Hősök temetőjében címmel.

*

Komolay Szabolcs Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának alpolgármestere az Isonzó Express nevű I. világháborús emlékúton szerzett élményeit osztotta meg a konferencia hallgatóságával.

*

Kiss Balázs főhadnagy, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály Katonai Hagyományőrző és Háborús Kegyeleti Osztály munkatársa az osztály munkáját mutatta be, a Berekböszörményben végzett hadisírgondozó tevékenység példáján keresztül.

*

Horváth Attila helytörténész a debreceni Honvédtemetőben eltemetett, az I. és II. világháborúban harcoló  német katonákkal kapcsolatos kutatás és adatfeldolgozás részleteit ismertette.

*

Farkas Gábor százados, a 2. Katonai Igazgatási Központ beosztott tisztje és Fekete András százados, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium katonai oktatóállomány parancsnoka közös előadásban szemléltették a hadisír gondozásban rejlő pedagógiai lehetőségek körét és gyakorlati megvalósulását.

*

Kiss Róbert a MH 5. Bocskai István Lövészdandár zászlósa 39-es katonák sírjai egy cseh temetőben címmel tartott ismertetőt.

*

Szergej Borozdin, az Oroszországi Föderáció debreceni főkonzulja a két ország katonatemetőkkel, hadisír gondozással kapcsolatos együttműködéséről tájékoztatta a konferencia résztvevőit.

*

Az „Orosz hadifoglyok temetője Debrecenben” című, e napon megjelent fontos forráskiadványt Jurácsik Zoltán,  az AKSD Kft szolgáltatási igazgatója mutatta be ajánlójában.

*

Takács Attila dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a konferencia összegzése és zárása során kifejtette, hogy a hasznos tapasztalatokat és kutatási eredményeket felvonultató rendezvény a további feladatokat, célokat is kijelölte és arra kérte a résztvevőket – általuk pedig a tenni akaró és tudó szervezeteket, személyeket – hogy a jövőben is kezeljék kiemelt feladatuknak a katonaősök emlékének ápolását, és a történelmi, családi értékek őrzését.

Megyaszai Szilvia

—–

*

A katonaősök emlékének ápolását fontos feladatnak tekintő helytörténet-kutatóként számtalan, helyben hasznosítható tapasztalattal és adattal gazdagodtam e szakmailag magas színvonalú rendezvényen. A debreceni temetőkben püspökladányi katonáink is nyugszanak, s így közvetve is érintettek vagyunk a Honvédtemető, Hősök temetője nemzeti katonai emlékhellyé minősítésének kérdésében, melynek ügyét fontosnak érezzük.  A császári és királyi 39. gyalogezred adatainak kutatása során elért eredmények és feltárt adatok Hajdú-Bihar megyei településünk tekintetében is hasznosak és értékesek, hiszen Püspökladány ezen alakulat hadkiegészítő területéhez tartozott az I. világháború végéig.

A Püspökladány Anno honlap szerkesztőjeként tisztelettel köszönöm a rendezvényen való részvétel lehetőségét.


*

Fotók: Megyaszai Szilvia és Snoj Péter

*

További fotók a rendezvényről:

*

 Köszönöm Snoj Péter fotóit:

 

***

A Dehir Televízió felvétele a rendezvényről:

Képes linkajánló! A videó megtekinthető a képre kattintva, az eredeti forráshelyen. www.dehir.hu

***

A hozzászólások megtekintéséhez kérem, kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban.

***

 

Várjuk a hozzászólásod