2015.12.12.

*

Az Országgyűlés az 57/2000. (VI. 16.) számú határozatával szeptember 30-át a Helyi Önkormányzatok Napjává nyilvánította, 1990-ben ugyanis ezen a napon volt az első demokratikus önkormányzati választás, illetve ekkor lépett hatályba a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény. 2015-ben az ország több településén az önkormányzatiság 25. évfordulóját ünnepelték, így történt ez Püspökladányban is. Az 1990-ben megválasztott képviselőket 2015. december 10-ére ünnepi emlékülésre hívta össze a jelenlegi városvezetés, ahol 12 korábbi képviselő tette tiszteletét. A város szolgálatában dolgozó, de azóta elhunytakról egy perces néma felállással emlékeztek a jelenlévők. Meghívást kaptak a rendezvényre a mostani képviselő-testület tagjai, az önkormányzati intézmények és a polgármesteri hivatal vezető tisztségviselői, illetve a rendezvény előkészítői is.

Dombi Imréné polgármester asszony nyitotta meg az emlékülést és mondta el ünnepi köszöntőjét. Beszédében kiemelte, hogy az első önkormányzati ciklus képviselő-testületének a döntései alapozták meg a város további életét. Ezt követően visszaemlékezések, személyes élmények felidézésére volt lehetőség. Az első püspökladányi képviselő-testületből Dr. Farkas Dezső, illetve Dr. Molnár László egykori polgármesterek, Györkei Gyula, Dr. Nagy János, Dr. Borsos Gizella, Dr. Pásztor János, Kardos István képviselők, valamint Keserű László jelenlegi jegyző szólaltak fel.  Az emlékülés végén Dombi Imréné polgármester asszony emlékplakettet adott át az 1990-ben megválasztott képviselőknek, Dr. Pongrácz Piroska korábbi jegyzőnek, a jelenlegi képviselő-testület tagjainak és Bodó Sándor országgyűlési képviselő úrnak.

Az ünnepi eseményt állófogadás zárta, ahol a résztvevők megízlelhették az Ulveczki Ferenc cukrászmester által készített Püspökladány Város Tortáját.

Az önkormányzatiság elmúlt 25 éve szervesen kapcsolódik és alapvetően meghatározta a település helytörténetének alakulását.

 

Megyaszai Szilvia

*

FOTÓK: Püspökladány Anno honlap

***

 

Várjuk a hozzászólásod