2016.01.01.

 30 éve város Püspökladány

 

*

1986. január 1-jétől viseli a városi címet Püspökladány, melynek pontosan 30. évfordulóját ünnepeljük a mai napon. Az ebből az alkalomból készített összeállítás a korabeli eseményeket idézi meg, fotók, dokumentumok és a várossá nyilvánítás alkalmából kiadott településtörténeti kiadvány segítségével.

Püspökladány, mint városi jogú nagyközség városi rangra emelése nagy jelentőséggel bírt a település életében, hiszen hosszú időn át tartó felkészülési folyamat eredményeként kapta meg e címet.  Az ünnepi eseményre egy rendezvénysorozattal is készült a település, s egy gondosan összeállított bemutató kiadványt jelentetett meg. A Városépítés Kiskönyvtára 86/1. száma 64 oldalon, kimerítő részletességgel, rengeteg korabeli fotó, statisztikai adat és leíró szöveg segítségével mutatja be Püspökladány gazdasági, igazgatási, egészségügyi, kulturális, oktatási, mezőgazdasági és infrastrukturális helyzetét, mely a várossá váláshoz vezetett, s mely átfogó képet ad a település 1986. évi fejlettségi szintjéről, állapotáról. Dr. Szűrös Mátyás MSZMP KB titkár, országgyűlési képviselő köszöntője és Dr. Matolcsi Lajos tanácselnök bevezetője után az „Új város: Püspökladány” című fejezet nyitja a könyvet, mely e sorokkal kezdi, indokolja és foglalja össze a várossá nyilvánítás előzményeit (a fejezet teljes tartalma elolvasható az összeállításban feltöltött képeken):

„Püspökladány körzetközpont. Regionális szerepkörét tekintve középfokú központ, Debrecentől 50 km-re helyezkedik el DNY irányban a 4. közlekedési főút mellett.

A település várossá fejlesztésével a megyei párt, tanácsi szervek 1971. óta tervszerűen foglalkoztak. Indokolta ezt földrajzi fekvése, környezete, gazdasági helyzete, egészségügyi, kulturális, igazgatási szervezőközpont jellege.

Püspökladány a környezetének természetes központja. Középfokú beiskolázási és vasútközlekedési központ jellege túlnő vonzáskörzetén.

A várossá fejlesztési munkát céltudatossá tette az 1007/1971. Korm. határozat és az erre alapozott megyei településfejlesztési koncepció, amely meghatározta a település helyét, szerepét és perspektíváját.

A megyei tanács fenti határozatát több alkalommal is megerősítette. Legutóbb 1980. február 12-i vb. ülésén, amikor a 23/1974. ÉVM-MTH sz. együttes közlemény követelményei szerint áttekintette Püspökladány helyzetét és megállapította, hogy a település tervszerűen, tudatosan készül a várossá nyilvánításra.

Püspökladány városi jogú nagyközség közigazgatási területe 187 km2 , belterülete 920 ha. A településen áthalad a 4-es és 42-es számú főközlekedési út. A Budapest-Záhony vasútvonal itt csatlakozik le a Püspökladány-biharkeresztesi Romániába áthaladó és a Békés megyével összekötő Püspökladány-szeghalmi vasútvonal.  Vonzáskörzetében mintegy 60.000 lakos él, mezőgazdasági  településeken. (…)”

*

Püspökladányt 1986. január 1-én emelték városi rangra, a Városavató Ünnepi Tanácsülésre 1986. január 10-én, délelőtt 10 órakor került sor a Sportcsarnokban, “telt ház” előtt. Egy korabeli híradórészletet, egy Püspökladányról készült prezentációt, a városi ünnepség fotóit, a rendezvény meghívóját, valamint az alkalomra kiadott emléklapot, kártyanaptárat, a kísérőrendezvények meghívóit és az emlékplaketteket megtekinthetik összeállításunkban. A meghívó a rendezvény részletes programját is tartalmazza. Érdekesség, hogy Győrfi Lajos Püspökladányban élő és alkotó szobrászművész is ezekben a napokban, 1986. január 3-án tartotta első önálló kiállítását, éppen Püspökladányban, így munkásságában Ő is jubileumot ünnepel.

*

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS:

Köszönet az ünnepség fotóiért Bene Zoltánnénak és Kárai Lajosnak, a dokumentumok képeiért, valamint az MTVA-filmrészlet (korabeli híradó-részlet) beszerzéséért a honlap részére Keserű Imrének. Köszönöm a “Püspökladányért” feliratú emlékplakett és a “Püspökladány 1986” minikönyv tényleges felajánlását  Bíró Ferenc Mihálynak, a “Városavatás 1986″ plakett fotóját Varga Zoltánnak, a “Ki tud többet Püspökladányról” plakett fotóját Török Péternek. Köszönöm az MTVA-nak a film vetítési engedélyét, Tóth Sándornak, valamint Szilágyi Editnek a filmmel kapcsolatos technikai segítséget! A “Városépítés Kiskönyvtára 86/1.” című kiadvány Megyaszai Szilvia tulajdona, aki a “Város születik” prezentáció készítője is egyben. 

*

A képek kinagyíthatóak, lapozhatóak!


*

KORABELI HÍRADÓRÉSZLET

az ünnepi tanácsülésről (hang nélküli felvétel):

(A felvétel az MTVA tulajdona, az engedélyükkel történik a film bemutatása. Harmadik személynek a további felhasználása TILOS, nem engedélyezett!)

A felvétel az MTVA tulajdona, az engedélyükkel történik a film bemutatása. Harmadik személynek a további felhasználása TILOS, nem engedélyezett!

***

*

KORABELI DOKUMENTUMOK

A városavató rendezvény emléklapja, meghívója és egy kártyanaptár:

*

A várossá avatás kísérő programjai:

***

*

EMLÉKPLAKETTEK,

a városavató ünnepségen kiosztott kitüntetések:

  

*

“PÜSPÖKLADÁNYÉRT” kitüntetés:

Kapta:

– Dr. Szűrös Mátyás MSZMP KB-titkár, országgyűlési képviselő

– a városi KISZ-bizottság képviselője

*

“Ki tud többet Püspökladányról” iskolai verseny városi döntője résztvevőinek járó emlékplakett:

***

*

KORABELI FÉNYKÉPEK

a városavató ünnepi tanácsülésről:

                           

 

***

*

A PÜSPÖKLADÁNY VÁROSSÁ NYILVÁNÍTÁSÁRÓL KIÁLLÍTOTT OKLEVÉL:

***

*

KORABELI KIADVÁNYOK

Városépítés Kiskönyvtára 86/1. számú kiadványa:

 

 

 

     

 

*

Püspökladány 1986.

A korabeli fillérek a 100 oldalas minikönyv méretét hivatottak jelölni. A minikönyv tartalmazza az 1986. január 10-i városavató ünnepi tanácsülés teljes (!) jegyzőkönyvét is! A kiadvány szabad szemmel nehezen, inkább nagyítóval olvasható, ellenben szkennelve már jól olvasható. A minikönyvet az “Alföldi Nyomda, Debrecen” készítette (minden bizonnyal a püspökladányi telephelye), felelős kiadója Dr. Matolcsi Lajos tanácselnök.

 

***

*

VÁROS SZÜLETIK:

A képre kattintva egy képes összeállítást, prezentációt tekinthetnek meg arról, hogy milyen volt Püspökladány arculata, infrastruktúrája és intézményhálózata a várossá válás éveiben, az 1980-as évek közepén:

***

*

Rendezvényfotók tulajdonosai: Bene Zoltánné, Kárai Lajos. Dokumentumok, illetve film beszerzése: Keserű Imre. Emlékplakettek: Bíró Ferenc Mihály (+ Püspökladány 1986 minikönyv), Török Péter, Varga Zoltán. Városépítés Kiskönyvtára kiadvány,  “Város születik” prezentáció és fotók: Megyaszai Szilvia. Szöveg: Püspökladány Anno. A film az MTVA tulajdona, az engedélyükkel történik annak bemutatása. Harmadik személynek a film további felhasználása nem engedélyezett!

***

Készítette:  Megyaszai Szilvia

***

A hozzászólások megtekintéséhez kérem, kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban.

***

 

 

Várjuk a hozzászólásod