2017.01.27.

0

 

Püspökladányi kalendárium 2017

.

2016. év végén jelent meg a Püspökladányi Tájékoztató és Közművelődési Központ, Könyvtár, Múzeum kiadásában és gondozásában a település 2017. évre szóló kalendáriuma. Az idei év kiadványának tematikája a jubileumok köré szerveződött, s eszerint veszi számba a jelentősebb püspökladányi események, középületek és civil szervezetek, önkéntes kezdeményezések meghatározott évfordulóit. A könyv köszöntőjét Dombi Imréné polgármester, az utószót Tányér József intézményvezető fogalmazta meg, melyeknek gondolatai a kiadvány küldetése, a közös célok, s a múlt iránti tisztelet köré épülnek.

„A Kalendáriumban szereplő írások, történetek több tanulságot hordoznak. Szólnak a múlt tiszteletéről, a hagyományokról, a régmúlt értékeiről, de a jövőnek szóló üzeneteket is megfogalmaznak.”

A kalendáriumba püspökladányi kötődésű személyek írásai, történetei és kutatási eredményei kerültek összeválogatásra, s most először a Püspökladány Anno honlap néhány képes összeállítása is olvasható a kötet lapjain.  A sok szerző érdekes, emlékeket ébresztő írásait a mellékelt tartalomjegyzékben vehetik számba, s a kötetet kézbevevő olvasók mindegyike garantáltan talál benne kedvére való írásokat. Az összeállítások több fejezetre tagoltak, melyek: Évfordulók, Múltidéző, Olvasmányok és Egészség rovat.

Most kivételesen kiemeljük azt a néhány, a honlapon is megjelent írásunkat, melyek a kalendáriumban is helyet kaptak, köszönhetően Kiss Dóra és Tányér József szerkesztőknek. Az Évfordulók rovatban a 90 éve működését megkezdő legendás püspökladányi moziról szól a honlap szerkesztőjének összeállítása, melyhez a Püspökladány Anno olvasóinak (Boruzs Andrásné, Zagyva Ágnes) visszaemlékezéseit, valamint fotóit is segítségül hívta. A Múltidéző rovatban az egykori Nedolay-ház és építtetője különös története ismerhető meg korabeli fotók segítségével, mely Némedy József rendelkezésre bocsátott családi hagyatéka segítségével került összeállításra és megmentésre az utókornak. Ezt követi a Püspökladányi mozaikok címet viselő írásunk, melyben a honlap gyűjteményébe helyezett szerkesztői képeslapgyűjtemény néhány különleges darabja ismerhető meg, helytörténeti érdekességekkel kiegészítve. Ezt a honlap szerkesztőjének az első, immár 120 éves püspökladányi folyóiratról készített összeállítása követi, amit végül a Püspökladány Anno honlap 4 éves évfordulójáról született anyag zár. Az összeállítások néhány, a honlapon közölt fotót is felvonultatnak, de bővebb képgalériáért érdemes a Püspökladány Anno weboldalt is felkeresni. A kalendárium szerzői között – a teljesség igénye nélkül – Dr. Pánti Irén állandó szerzőnk írása is feltűnik, ki szintén a múltba repíti az olvasót a tőle megszokott olvasmányos stílusban, s bemutatja a régi idők újságjait.

Helytörténeti honlapunk néhány összeállítása így nyomtatásban is megőrzésre került az utókor számára, s azok is élvezhetik, akik nem járatosak az internet világában. Az eredeti fotográfiák így kerültek újra papírra, az internet közreműködésével.

Köszönöm, ha a Püspökladány Anno honlapot nem használó, internettel nem rendelkező, de a múltról örömmel nosztalgiázó idősebb püspökladányiaknak is hírül vinnék a kalendárium megjelenését, s benne a Püspökladány Anno honlap összeállításait is!

A kalendáriumban közölt többi helytörténeti írást, bemutatott fotót is szívesen olvasnánk, nézegetnénk a honlap felületén. Várjuk szerzőik jelentkezését, kiknek örömmel biztosítanánk a honlapon a publikálás lehetőségét.

Megyaszai Szilvia

*

LAPOZÓ:

 

2

 

3

 

4

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

1

 

***

A hozzászólások megtekintéséhez kérem, kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban.

***

Várjuk a hozzászólásod