*

Galgóczi Attila írása

2017.03.18.

Frontharcosok a Felvidéken 1938-ban. Forrás: Nagy Háború blog - Palló József fotója

Frontharcosok a Felvidéken 1938-ban. Forrás: Nagy Háború blog – Palló József fotója

*

A Nagy Háború emlékezete, egy püspökladányi gyűjtő relikviájának bemutatásán keresztül

 

 

A 2014-2018 közötti időszak az első világháború centenáriumának időszaka, mely jó okot ad arra, hogy eredeti tárgyak által szemléltetve kicsit sikerüljön visszarepítenem az időben a kedves olvasót.

Remélem, hogy munkámmal az archív fényképek, az egyenruha, a rajta hordott – nem egy esetben – komoly véráldozatok árán elnyert kitüntetések láttán sikerül egy kicsit közelebb hoznom nagy- és dédapáink 100 évvel ezelőtti hétköznapjait.

A képeken a Frontharcos szövetség egyenruhája és egy emlék kőtábla látható.

1

Az első világháborút megjárt veteránok (frontharcosok) 1929-­ben alapították meg az Országos Frontharcos Szövetséget, belügyminiszter által jóváhagyott alapszabályokkal. A szövetség céljai a következők voltak: a világháború volt frontharcosai között továbbfejleszteni a bajtársias szellemet, katonai fegyelmet, a kölcsönös áldozatkészséget. Tagjai számára erkölcsi védelmet nyújtott, és igyekezett azokat segíteni.

1939-től már Tűzharcos Szövetségként élt tovább a szervezet.

A szövetség adott ki különböző albumokat, arcképcsarnokkal:

– Magyar Frontharcos Mozgalom

– A frontharcos eszme szolgálatában

A korabeli kiadványokról ITT olvashat.

*

Az első képen az egyenruha nemez kalappal látható, melyet kivonuláskor és ünnepségek alkalmával viseltek. (A kalap homlok részén a jelvény zöld posztó alátétje az általános tagot jelentette. Piros alátétje a területi vezetőt, fehér posztó alátétje a Tűzharcos szövetség tagját jelentette 1939-től.)

A másodikon már Bocskai sapkával látható, mely az általános viselethez tartozott.

*

A képen látható egyenruha volt tulajdonosa a következő kitüntetéseket hordta, balról jobbra:

8

(1) I. osztályú ezüst vitézségi érem, azaz “nagyezüst”. A képen ismétlő pánttal, tehát tulajdonosa 2x-er kapta meg!

(2) II. osztályú ezüst vitézségi érem, azaz “kisezüst”

(3) Bronz vitézségi érem

A vitézségi érmek alapító okirata szerint a kitüntetés célja az altisztek és közlegények vitézi tetteinek látható és tartós díszjelvénnyel való megörökítése volt. A kitüntetés elnyerhető volt veszélyben forgó vagy sebesült bajtárs megmentésével, hadijelvény vagy kincstári vagyon megvédésével, visszaszerzésével, fontos hadállások megtartásával, vagy hasonló jelentőségű tettek véghezvitele által. A hőstettet követően rövid időn belül ünnepélyesen kellett átadni az érmet. A vitézségi kitüntetés mindig az uralkodó képmását mutatta. Nem csak a legénység, de a tisztek körében is a legnagyobb megbecsülésnek örvendett viselője.

(4) Károly csapat-kereszt

12 heti folyamatos első vonalbéli szolgálattal lehetett kiérdemelni (ez egyben feltétele volt a frontharcos szövetségbe való felvételnek)

(5) Sebesültek Érme

A fegyveres erők azon tagjai kaphatták meg, akik a háború idején harceszközök által megsebesültek, illetve háborús cselekmények folytán maradandó egészségkárosodást szenvedtek. (a képen 4 piros sávval látható, tehát 4-szer sebesült meg a viselője. A piros sáv nélküli a hadirokkantat jelentette.)

(6) Háborús emlékérem, karddal és sisakkal

A kardos és sisakos emlékéremre mindazok váltak jogosulttá, akik az első világháborúban 1918. október 30-ig bezáróan tényleges katonai szolgálatot teljesítettek, akár a harctéren, akár a hátországban szolgáltak.

(7) Vitézi jelvény (a bal mellzseben)

A vitézi rend magyar alapítású rend, amelyet Horthy Miklós kormányzó alapított 1920-ban. Olyan személyeket avattak a rend tagjaivá, akik harcokban, vagy esetleg egyéb módon tűntek ki a magyar nemzet szolgálatában.

A rendbe történő felvételt elsősorban hadi (katonai) kitüntetések megszerzéséhez kötötték.

 

 

Gyűjtemény: Galgóczi Attila

*

Tűzharcos találkozó Budapesten 1940-ben. A képen püspökladányiakkal. Forrás: Püspökladány Anno honlap - Lövei Attila fotója

Tűzharcos találkozó Budapesten 1940-ben. A képen püspökladányiakkal. Forrás: Püspökladány Anno honlap – Lövei Attila fotója

***

A hozzászólások megtekintéséhez kérem, kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban.

***

 

Várjuk a hozzászólásod