2018.08.13.

*

 

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által 2017-ben kiadott – a kerettanterv szerinti iskolák 6. osztályos tanulói számára készített – Irodalom 6. Munkafüzet (2017, újgenerációs) című, a magyar Nemzeti alaptantervhez illeszkedő tankönyv 18. oldalán a Püspökladány Anno honlap is feltűnik egy összetett feladat erejéig, a Monda című fejezetben.

A feladat és kérdéssor – mely a gyerekek pontos szövegértésére is alapoz – Dr. Pánti Irén szerzőnk összeállításához és a Püspökladány Anno honlap archívumába, további rovataihoz kalauzolja a tanulókat, megismertetve az iskolai tankönyvet használó gyermekeket és pedagógusokat a püspökladányi Csenki-család, a cigányfolklór-kutató Sándor és testvére, a karnagy-zeneszerző Imre munkásságával, illetve közvetve Püspökladány múltjának egy piciny töredékével is.

Nagy megtiszteltetés és szakmai elismerés számunkra, hogy az immár hat éve működő püspökladányi helytörténeti honlap, valamint ismeretterjesztő, tematikus összeállításai szerepet kaphattak a magyar Nemzeti alaptantervre épülő iskolai oktatásban, s így pedagógusok és gyerekek ezrei ismerhetik meg – a Püspökladány Anno honlapon keresztül – helytörténeti értékeinket. Öröm számunkra, hogy már nemcsak a püspökladányi gyerekek, hanem a máshol élő tanulók is bővíthetik tudásukat önkéntes munkánk által. Köszönjük!

Köszönet Biróné Szabó Brigitta pedagógusnak, aki figyelmünkbe ajánlotta a kiadványban található feladatot!

*

*

-Az „Irodalom 6. Munkafüzet (2017, újgenerációs)” című tankönyv megtalálható, megtekinthető az interneten:

https://player.nkp.hu/play/227513/false/undefined

-A Munkafüzet 18. oldal 4. feladata az alábbi, a Püspökladány Anno honlapon található helytörténeti összeállításhoz kalauzolja el a tanulókat, ahonnan további, a témához szervesen illeszkedő összeállításaink is elérhetőek hiperhivatkozások (ugrópontok) segítségével:

http://puspokladanyanno.hu/2014/06/csenki-sandor-es-a-ciganymesek/

*

Az Irodalom 6. Tankönyvben ez található a Monda témakörnél, melyhez a Munkafüzet bemutatott feladata kapcsolódik. Az Olvasmányajánlók között szerepel a püspökladányi testvérpár: Csenki Imre és Csenki Sándor gyűjtőmunkájának “eredménye”, a Cigány népballadák és keservesek” című könyv.

.

Megyaszai Szilvia szerkesztő

*

További képek:

 

 

*

Forrás:

Nemzeti Köznevelési Portál: https://portal.nkp.hu/

 

***

A hozzászólások megtekintéséhez kérem, kattintson a “Tovább a friss hozzászólásokhoz” lehetőségre a következő sorban.

***

Várjuk a hozzászólásod