Csenki jubileumi kiállítás és emlékműsor

(Püspökladány, 2012. november 25.)

* * *

2012. november 25-én került megrendezésre a “Csenki Jubileum” kiállítás-megnyitó és emlékműsor. A rendezvényre  Ifj. Csenki Imre születésének 100. és édesapja,  Id. Csenki Imre halálának 50. évfordulója alkalmából került sor.

A kiállításnak és emlékműsornak a Püspökladányi Dorogi Márton Városi Könyvtár és Művelődési Központ adott helyet. A kiállítás anyaga a Karacs Ferenc Múzeum gyűjteményéből, a Csenki Imre Művészeti Iskola, a Dorogi Márton Városi Könyvtár anyagaiból, Győrfi Lajos szobrászművésztől és magántulajdonból került összeállításra, az emlékműsoron a Csenki Imre Művészeti Iskola erre az alkalomra alakult gyermekkórusa, az Id. Csenki Imre Vegyeskar és az ÁFÉSZ Énekkari Egyesület adott mindenkit megörvendeztető színvonalas műsort.

A rendezvény díszvendégei Csenki Éva (Ifj. Csenki Imre lánya, Id. Csenki Imre unokája) és fia, Szilasi Alex zongoraművész voltak.

A kiállítást Bodó Sándor országgyűlési képviselő nyitotta meg, majd Dr. Gajdics Sándor ny. főiskolai tanár, az “Örömet intő két kéz” című – Ifj. Csenki Imréről szóló – könyv szerzője méltatta nemcsak idősebb és ifjabb Csenki Imrét, de a tragikusan fiatalon elhunyt másik gyermeket, testvért Csenki Sándort is.  Az emlékműsort Dombi Imréné polgármester nyitotta meg, majd Id. Csenki Imre dédunokája, Ifj. Csenki Imre unokája: Szilasi Alex zongoraművész ünnepi beszéde hangzott el.

A jelenlevők méltató szavakat hallhattak a tanító és népművelő, püspökladányi gyermek- és felnőtt színjátszó-csoportokat, énekkarokat, amatőr szimfonikus zenekart alapító és vezető, színműveket rendező Id. Csenki Imréről, majd fiáról, a világhírű karnagy, zeneszerző és népzenekutató, Kossuth-díjas Ifj. Csenki Imréről is, ki Püspökladány szülötte volt. A kiállításon és a megemlékezés során a mindössze 25 évet élt, de hatalmas gyűjtőmunkát és leletmentést végző Csenki Sándor cigányfolklór-kutató élete és munkássága is megelevenítésre került.

A kiállítás anyaga méltó és gazdag összeállítást nyújtott a három Csenkiről. A tárlat anyaga legfőképpen régi fotókból és a Csenkik életét, munkásságát átfogó és reprezentáló dokumentumokból, emléktárgyakból állt.

A kiállítás 2012. november 25. és december 10. között tekinthető meg.

Megyaszai Szilvia

* * *

(Id. Csenki Imréről honlapunk Antikvár menüjében, Ifj. Csenki Imréről és Csenki Sándorról a Könyvespolc rovat vonatkozó könyvajánlóinál olvashatnak bővebben)

 

 

 

(A kiállításon készült fotók a Karacs Ferenc Múzeum engedélyével kerültek bemutatásra)

 

Várjuk a hozzászólásod