*

A „Nagy Háború Eseményei, Emlékei, Hősei” című vándorkiállítás képes beszámolója

*

2014. július 9-én került sor Debrecenben a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ Toborzó Irodájában a „Nagy Háború Eseményei, Emlékei, Hősei” című kiállítás megnyitójára, melyen a Püspökladány Anno honlap szerkesztőjeként nagy érdeklődéssel vettem részt. A méltó hangvételű kiállítás-megnyitót követően a tárlat gazdag anyaga tárult elénk, mely szakszerűen és informatív módon kalauzolja az érdeklődőket a 100. éve kirobbant Nagy Háború letűnt világába.

Kérem, látogassák meg a július 18-ig megtekinthető kiállítást, mely átfogó képet nyújt a Nagy Háború éveiről, eseményeiről, s emellett olyan kivételes témákat is feldolgoz és bemutat, melyek különleges szemszögből tárják elénk a Nagy Háború világát. A tematikus tablókon a háborús események bemutatása mellett olyan témák is feldolgozásra kerülnek – többek között – mint „A háború humora és anekdotái”, vagy a „Lövészárkok művészete”. Ez utóbbinak egyik ékes példája e kiállításon látható, a világháborús frontokat megjárt Kottán Sándor szobrászművész eredeti és ritkaságszámba menő vázlatkönyve a Monarchia katonáinak háborús életéről.

A Debrecen, Péterfia utca 58/a. alatt található Toborzó Irodában megtekinthető kiállításon Debrecen egykori háziezrede, a császári és királyi 39. gyalogezred katonáitól származó egy-egy ereklye is fellelhető.

A tárlat – a  tervek szerint – július 18. után útra kel és vándorkiállításként a megye és a környező megyék egyes településein is megtekinthető lesz.

Megyaszai Szilvia

 

*

 

Smidróczki Róbert főhadnagy beszámolója a kiállításról:

            Az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából a „Nagy Háború Eseményei, Emlékei, Hősei” címmel nyílt kiállítás Debrecenben, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központban 2014. július 9-én.

             2013. novemberében a Bocskai István Bajtársi Egyesület két aktivistája – Oláh László nyugállományú alezredes és Rontó Géza nyugállományú őrnagy – azzal a kezdeményezéssel állt elő, hogy az első világháború kitörésének 100. évfordulójáról az esemény jelentőségéhez méltóan emlékezzenek meg. Áldozatos és szorgos munkájuk eredményeképpen készült el a mostani kiállítás anyaga, amely a „Nagy Háború” történetét dolgozza fel eredeti dokumentumok alapján, fényképek, filmek és korabeli tárgyak bemutatásával.

            A megnyitóra – a kissé cudar időjárás ellenére – szép számmal érkeztek vendégek, akiket elsőként Nagy Zoltán alezredes, központparancsnok köszöntött. Mint azt kiemelte, a debreceni Központ nem első alkalommal ad otthont a múlt egyes kiemelkedő eseményeit megidéző kiállításnak, amelyeket más katonai vagy civil szervezetekkel közösen szerveznek. Az alezredes reményei szerint a tárlatot sokan megtekintik majd, és a kiállítás nyújtotta élmények mellett a toborzók be tudják számukra mutatni a katonai szolgálatra történő jelentkezés lehetőségeit.

            Ezt követően Szarka János nyugállományú ezredes, a Bocskai István Bajtársi Egyesület elnöke ünnepi beszédét követően megnyitotta a kiállítást. A megjelent vendégeket Oláh László nyugállományú alezredes vezette körbe az I. világháború történeti korszakait és a harcokat megvívó honvédek mindennapjait felelevenítő tárlaton.

„Elhatároztuk, minél szélesebb körű nyilvánossággal – elsősorban a mai fiatalokkal – megismertetjük történelmünk ezen időszakát, méltó emléket állítva azoknak a katona hősöknek, akik a legdrágábbat, az életüket is feláldozták a kegyetlen háborúban. Azoknak a katonáknak, akik helytálltak a legnehezebb és legbonyolultabb harctéri viszonyok között is, és akik bár egyenruhát öltöttek magukra, többségük nem hivatásszerűen hadakozott. Civil volt mielőtt a frontra került és újra civil lett, amikor a háború véget ért. Ezért ha tehette, a háború borzalmai közepette is a lövészárkokba, a fedezékbe és a hadifogolytáborba is visszacsempészett a civil világból annyit, amennyit csak tudott.” – fogalmazott Oláh László nyá. alezredes.

            Ebből kifolyólag számos olyan tárgy is megtalálható a kiállított anyagok között, amelyek a fronton harcoló katonák mellett a fronton mindennapjaikat megélő katonákat is bemutatja. Ennek ékes darabja Kottán Sándor szobrászművész vázlatkönyve a Monarchia katonáinak háborús életéről. Kottán Sándor, aki maga is végigharcolta az I. világháborút és úton a frontra Debrecenben, a Péterfia utcai laktanyában – amely napjainkban a MH HKNYP 2. Katonai Igazgatási Központnak ad otthont – is eltöltött egy kis időt. A felbecsülhetetlen eszmei értékkel bíró tárgyat a néhai szobrászművész lánya, Seida Éva asszony bocsátotta a szervezők részére, aki – bár a Dunántúlon lakik – jelenlétével megtisztelte a kiállítás megnyitóját.

A tárlat július 18-ig hétfőtől-csütörtökig 08:00 és 15:30, pénteken 08:00-12:00 óra között ingyenesen látogatható a debreceni Toborzó Irodában (Debrecen, Péterfia utca 58/a)

*

Köszönöm a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ és Smidróczki Róbert főhadnagy segítségét, az információk és fotók rendelkezésre bocsátását!

*

A kiállítás  szervezői, támogatói:

– BEOSZ (Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége) Bocskai István Bajtársi Egyesület, Oláh László nyugállományú alezredes és Rontó Géza nyugállományú őrnagy

– Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ

– Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület, Halmai Péter és Katona Sándor egyesületi tagok

– a kiállításhoz segítséget nyújtottak: Debreceni Egyetem Egyetemi Nemzeti Könyvtár, Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezete, Magyar Honvédség. 5. Bocskai István lövészdandár, Újkerti Közösségi Ház, magángyűjtők

*

A kiállítás-megnyitó képei:

(a képekre kattintva kinagyíthatóak, lapozhatóak)

*

Várjuk a hozzászólásod