2017. aug. 28-30.

(Forrás:  www.hadisir.hu)

*

KERESSÜK FEKETE ANDRÁS ROKONAIT…

…akit 1 nap alatt sikerült megtalálnunk

A kutatás eredményéről ITT olvashatnak, fotóval!

*

2017. 08. 30.:

“Kedves Megyaszai Szilvia,

nagy – nagy  köszönet  és hála a gyors kutató munkájáért. A honlapra véletlenül találtunk rá, és ezért csak most irtunk. Nagy örömünkre szolgál, hogy meg tudjuk hívni az elhunyt katona hozzátartozóit – és ezt Önnek köszönhetjük. Mellékelve küldjük a tervezett meghívót. Megértjük, ha nem tudna (= ti. az utazás megszervezése miatt) részt venni az ünnepségen, de ha valamikor erre jár nagy szeretettel fogadjuk. Természetesen fotókat majd küldünk.

Üdvözlettel:

Nagy György, a Gömöri Kézművesek Társulásának elnöke, Kassa Megyei képviselő”

*

2017. 08. 29.:

Örömmel adjuk közre, hogy egy kis kutatómunka, gyors engedélykérés (amit ezúton is köszönök Kovács Vilmos ezredes úrnak, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának), és sok-sok-sok érdeklődő levél elküldése után egy napon belül sikerült megtalálni a távoli földben nyugvó püspökladányi katona családját, akik örömmel értesültek Várhosszúrét község figyelemreméltó kezdeményezéséről, s akik a meghívást is örömmel fogadták!

*

 

2017. 08. 28.:

FELHÍVÁS:

Az alábbiakban a Nagy György által a Püspökladány Anno honlap szerkesztője számára 2017. 08. 28-án megküldött levél szövegét közöljük. (A katonai törzslap forrása: www.hadisir.hu)

*

A felvidéki Várhosszúrét (Krásnohorská Dlhá Lúka) községből (Rozsnyói járás) fordulunk Önhöz segítségért és tájékoztatásért.

A II. világháborúban, 1944-45 telén hosszantartó harcok folytak községünk térségében, melynek során rengeteg (kb. 110-120) magyar katona vesztette életét. Életüket áldozták az akkori magyar hazáért, melynek szerves része volt a Felvidék visszacsatolt déli része, így községünk is. A harcok első áldozatait még külön sírokba temették el, később, a harcok felerősödésével a további áldozatokat már csak közös tömegsírba temették templomunk északi falainak közelségébe, mely védelmet nyújtott az állandó ágyú- és aknatűz ellen.

A harcok elvonultával a harcmezőn maradt halott katonákat a falu lakossága ugyanebbe a közös sírba helyezte.

Várhosszúrét lakossága ezeket a sírokat mindvégig tiszteletben tartotta és gondozta még a nehéz idők során is. A rendszerváltás után kereszteket és kopjafákat állítottunk az ismeretlen hős katonák emlékének. Ez 1994–ben történt.

Azóta sokszor foglalkoztatott minket az a gondolat, hogy ezeket az életük teljében lévő férfiakat, kik özvegyeket, árva gyermekeket, sirató szülőket hagytak maguk után, sokáig hazavárták. Mindhiába.

Itt nyugszanak Várhosszúréten a templomkertben NÉVTELENÜL. Éveken keresztül próbáltuk felkutatni az említett katonák nevét, hovatartozását. Csak részeredményekig jutottunk. Ez év elején segítőtársak szegődtek mellénk és a Kassai Magyar Főkonzulátus, valamint Magyarország katonai attaséja is támogatnak minket ezen a téren.

A kutatások alapján az Önök településéről is nyugszik itt nálunk egy hősi halott, ill. tűnt el, esett hadifogságba, vagy sebesült meg a Várhosszúréten és környékén folytatott harcokban. (NÉV SZERINT: FEKETE ANDRÁS, szül: 1915.02.20., Püspökladány. Elesett: 1945.01.12. Anyja neve: Kovács Rozália/Mária. Tudomásunk szerint Fekete András katona leszármazottja, Fekete László látogatta az elhunyt katona sírját.)

Ezért kérnénk Önöket, hogy az általunk elküldött személyi adatok helyességét pontosítani és visszaigazolni szíveskedjenek. A központi katonai nyilvántartás hiányosságai miatt (amelyet a heves harcok közepette ellehetetlenülő pontos veszteségnyilvántartás, vagy a vonatkozó iratok megsemmisülése eredményezett) a hadifogolyként, vagy eltűntként feltüntetettek nagy része valószínűleg a mi templomkertünkben nyugszik. Éppen ezért arra kérjük Önöket, hogy az Önök településén született katona sorsáról (elesett, megsebesült, hadifogságba került, esetleg ott elhunyt, vagy túlélte a világégést) szíveskedjenek mindenképpen visszajelezni.

Elhatároztuk, hogy 2017. szeptember 23-án (szombat) a már felkutatott és beazonosított hősi halált halt magyar katonák tiszteletére a neveiket megörökítő új, fából faragott emlékművet (melyen kis táblácskákon szerepelni fog a katona rendfokozata és származási helye is) emelünk és avatunk.

Szeretnénk erre az ünnepségre meghívni az itt nyugvó katonák életben maradt hozzátartozóit is, hogy kegyeletüket róhassák le rokonuk emléke előtt. Segítséget szeretnénk kérni ezen hozzátartozók felkutatásában  is (név, cím, elérhetőség). Amennyiben az Ön településén él a lentiekben megnevezett katona hozzátartozója, úgy örömmel vennénk, ha elkísérné őket a megemlékező ünnepségünkre.

Kezdeményezésünk sikeressége közös összefogást igényel. Ezért kérnénk szives segítségüket, hogy tiszteletet szolgáltathassunk azoknak a magyar férfiaknak, akik évtizedek óta névtelenül nyugszanak Várhosszúrét község katonatemetőjében. Közös igyekezetünk gyógyír is lehet azon hozzátartozók még mindig sajgó sebeire, akik szívében ott él szerettük emléke.

Tisztelettel:

A szervezők

.

Ulman István fafaragó

Nagy György a Gömöri Kézművesek Társulásának elnöke, Kassa Megyei képviselő

00-421-907-234-314, hadisirokhosszuret@pobox.sk

.

Jelentkezni lehet: Megyaszai Szilvia honlapszerkesztőnél is, a puspokladanyanno@gmail.com e-mail címen!!

***

TOVÁBBI RÉSZLETEK, MEGHÍVÓ: ITT OLVASHATÓ!!!

*

***

*

IDŐSZAKOS ÉS FOLYAMATOS FELHÍVÁSAINKÉRT görgessen lejjebb!!!

*

***

2017.01.05.

Találkozóra hívják és várják az egykori Veritas

Irodalmi- és Színjátszókör tagjait Püspökladányba!

 

 1

  2-elso-csapat  2-harmadik-csapat

Infó: Csontos Gabriella   –  E-mail: gabidezso@gmail.com

Forrás: haromfold.hu

VERITAS – A kezdetek (ITT)

VERITAS – A folytatás (ITT)

*

—————————————————————————–

*

2016.05.02.

vasutas felhívás2

VASÚTBARÁT ÖNKÉNTESEK FIGYELEM!

.

A Szervezők kérésére megosztott felhívás:

.

“Kedves püspökladányi vasútbarátok!

Felhívással fordulok hozzátok, az állomáson elhelyezett 376,578 pályaszámú gőzmozdony festése ügyében!
A vasútállomás a település egyik kapuja, az ide látogatókat nem mindegy milyen látvány fogadja. A vasúti pálya, a peronok, a felsővezetékek, a biztosítóberendezések, az utastájékoztató információs táblák megújulása után a felvételi épület külső-belső felújítása következik. A MÁV eltökélt szándéka, hogy az épületet az eredeti – XIX. századi – külső megjelenéssel építi újjá.
Kapcsolódjunk be e szépítő munkába mi is vasútbarátok, civilek, kapjon új festést az immár majdnem száz esztendős gőzmozdony
Munkáskezekre lenne szükség, hogy a júliusi vasutasnapra a mozdony már új köntösben fogadhassa a Püspökladányba érkezőket.
Aki tényleges munkával, szervezéssel tud segíteni, kérem, jelentkezzen a következő elérhetőségeken:
• E-mail: postmaster@tobf.t-online.hu
• Mobil: 70-311-4399
A Vasutasok Szakszervezetétől pályázaton elnyert 150.000,- Ft-ot szeretnénk anyagra fordítani.
Minden építő szándékú javaslatra, ötletre számítok!

Püspökladány, 2016.05.02.

Vasútbarátok nevében: Biró Ferenc Mihály”

www.vasutasmult.hu

 

*

—————————————————————————–

*

2016.04.19.

.

 ISKOLATÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁSHOZ ANYAGGYŰJTÉS

.

A Szervezők kérésére megosztott felhívás:

.

“Kedves Püspökladányiak!

A Püspökladányi Református Egyházközség, valamint az Erőss Lajos Református Általános Iskola az iskola újraalapításának 5. évfordulóján iskolatörténeti kiállítást szeretne rendezni. Tisztelettel kérjük mindazokat, akik az 1948-as államosítás előtti egyházi iskolával kapcsolatos irattal, bizonyítvánnyal, tankönyvvel, füzettel illetve bármilyen dokumentummal rendelkeznek, hozzák be azt a református lelkészi hivatalba vagy az iskola igazgatói irodájába, a kiállításon történő felhasználás céljára. A relikviákat a kiállítás után digitalizáljuk, majd tulajdonosának visszaadjuk.

 

Tisztelettel és köszönettel: a Szervezők”

*

—————————————————————————–

*

FOLYAMATOS FELHÍVÁSAINK:

*

—————————————————————————–

*

FELHÍVÁS PÜSPÖKLADÁNYI CSALÁDFÁK GYŰJTÉSÉRE!!!

Kérem Önöket, akik püspökladányi vonatkozású családfával rendelkeznek és szeretnék azt bemutatni egy induló rovatban a Püspökladány Anno honlapon, küldjék be azokat a puspokladanyanno@gmail.com e-mail címre (JPEG-formátumban)!

*

—————————————————————————–

*

FELHÍVÁS I. VILÁGHÁBORÚS HELYTÖRTÉNETI GYŰJTÉSRE!!

A Püspökladány Anno honlapon több éve folyó kutatáshoz, I. világháborús helytörténeti gyűjtéshez továbbra is várom mindazok jelentkezését, akiknek birtokában az I. világháborúban harcoló püspökladányi személyek fotói, dokumentumai, naplói, emléktárgyai, személyes történetei találhatóak! Várom továbbá azok jelentkezését, akik Püspökladány I. világháborús helytörténeti emlékeivel, ebből az időszakból származó bármilyen írott, vagy képi emlékkel rendelkeznek.  A honlap gyűjteményébe mindezek digitális másolatai kerülnek feltöltésre, az I. világháború nevű rovatba (pl. Adattár, Dokumentumtár)!

Elérhetőség: puspokladanyanno@gmail.com

Köszönettel:   Megyaszai Szilvia szerkesztő

 

*

—————————————————————————–

*

FELHÍVÁS RÉGI HÁZAKRÓL KÉSZÍTETT FOTÓK BEKÜLDÉSÉRE

 

Kedves Püspökladány Anno honlap olvasók!

Mindig azt érezzük, hogy az „utolsó pillanatban” vagyunk, bármilyen értékmentésről, néprajzi gyűjtésről, azaz régi értékeink megőrzéséről legyen is szó.  Dorogi Márton 1985. évben megjelent „Püspökladányi ácsmunkák, díszítések, cirádák” című könyvét lapozgatva felmerült, vajon hány ház, oromzat, kerítés állhat még a könyvben bemutatottból. Püspökladány utcáit járva is egyre kevesebb régi építésű házzal (közismertebb nevén „parasztházzal”) és díszes fafaragással találkozhatunk.

Közös gyűjtésre hívom a Püspökladány helytörténete; szülőfaluja (szülővárosa), lakóhelye múltja iránt érdeklődő, iránta elkötelezett vagy csak egyszerűen fotózni szerető olvasóinkat!

 

Várom a honlapra Püspökladányban lévő, régi építésű házakról („parasztházakról”), eredeti oromzatokról, tornácokról, gangokról, régi kerítésekről, kapukról, kültéri díszítő fafaragásokról készült fotóikat, melyek a régi Püspökladány hangulatát idézik. A fotókhoz az utca nevét és a házszámot is kérem feltüntetni (ezek nem kerülnek egyébként közzétételre). A fotók lehetnek szerkesztettek, részletet kiemelők, de egyszerű készítésű fotók is (nem feltétel a “művészi” kivitelezés!), kikötés, hogy napjainkban készültek és saját készítésűek legyenek. Az összegyűlt képekből egy galéria kerül összeállításra a honlapon, a készítők nevének feltüntetésével.  Kérem, készítsük el együtt ezt a különleges válogatást! Remélhetőleg akad még sok olyan régi típusú ház városunkban, melyek – ha csak képeken is – megmenthetőek és bemutathatóak lesznek az utókornak!

A fotók beküldhetők: puspokladanyanno@gmail.com

Az eddig beérkezett fotók megtekinthetőek ITT!

Megyaszai Szilvia szerkesztő

 

*

—————————————————————————–

*

FELHÍVÁS A HONLAP KÉPESLAPGYŰJTEMÉNYÉNEK GYARAPÍTÁSÁRA

.

Segítene, hogy összeálljon a település és a Püspökladány Anno legnagyobb közös képeslapgyűjteménye?

Ha szeretné gyarapítani a Püspökladány Anno honlap képeslapgyűjteményét, várjuk felajánlásaikat a puspokladanyanno@gmail.com e-mail címre, vagy személyesen Megyaszai Szilvia szerkesztőnél. A felajánlott képeslap lehet postatiszta, és futott (azaz megírt, felbélyegzett lap) is, kora, kiadási éve, állapota nem számít, csak Püspökladányt ábrázolja!  Cserébe minden felajánló egy Püspökladány Anno képeslapot kap ajándékba a honlap szerkesztőjétől! (Természetesen a régi lapok gyűjtése a cél, de az újabbakért is érkezik az ajándék). A postán érkezett lapokért postán érkezik az ajándék lap is, püspökladányi postabélyegzővel.

Cím és egyéb információk a puspokladanyanno@gmail.com e-mail címen. A felajánlott lapok bemutatásra kerülnek a honlapon, felajánlója nevének – s ha kívánja, üzenetének – feltüntetésével!

Az eddig beérkezett képeslapok megtekinthetőek ITT!

Megyaszai Szilvia szerkesztő

*

—————————————————————————–

*

Várjuk a honlapra családtörténetét!

 

Írjon az Élettörténetek menüben található összeállításokhoz hasonló megemlékezést őséről, rokonáról, családjáról! Állítson emléket őseinek, s ossza ezt meg a honlap olvasóival! Most még összegyűjthetőek azok a történetek és információk, melyeket Dédszüleink, Nagyszüleink és Szüleink őriznek, ne hagyjuk őket elveszni a feledés homályába! A történetek mellé kérem, régi fotókat, régről őrzött dokumentumokat is küldjenek elektronikus formában (JPEG formátumban)! Beküldés: puspokladanyanno@gmail.com  e-mail címre!

Megyaszai Szilvia szerkesztő

*

—————————————————————————–

*

Írjon  Ön  is  püspökladányi “sporttörténelmet”!

.

Kedves  püspökladányi  sportbarát!

Amennyiben kedvet érez szeretett sportága helyi történetének vagy püspökladányi sportszervezetek történetének bemutatásához, kérem, írja meg a Püspökladány Anno honlapra! A helyi sport múltjával kapcsolatos összeállítások a honlapra is kikerülnek és tovább gyarapíthatják a város sporttörténeti gyűjteményét is!

Beküldendő: elektronikusan elkészített szöveges anyag és JPEG formátumú képek (régi fotókról, újságcikkekről, emléktárgyakról)

E-mail: puspokladanyanno@gmail.com

Megyaszai Szilvia szerkesztő

 

*

—————————————————————————–

*

A világháborúk püspökladányi áldozatainak albuma


Elkészült és feltöltésre került az I. Világháború  nevű album, melyben emléket kívánunk állítani Püspökladány I. világháborús áldozatainak, valamint mindazoknak, akik szolgáltak és harcoltak a frontvonalakban.

Ehhez kérem segítségüket! Állítsuk össze együtt a

püspökladányiak  I. világháborús   emlékalbumát,  fotótárát!

Akinek fotója van olyan püspökladányi (Püspökladányban született, vagy évtizedekig Püspökladányban élő) rokonáról, vagy ismerőséről, aki szolgált az I. világháborúban, és szeretné, ha a fotó által megörökítésre kerülne rokona, ismerőse emléke, kérem küldje el azt a  puspokladanyanno@gmail.com e-mail címre néhány adat, rövid bemutatás vagy történet kíséretében. A beküldött fotók feltöltésre kerülnek a honlap I. világháborús Fotótárába!

Nemcsak katonafotót, hanem bármilyen képet küldhet a világháború püspökladányi áldozatairól, vagy túlélőiről.

(Minden e-mail-re válaszlevelet küldök, amennyiben nem kapná azt meg, kérem jelezze azt a megya78@gmail.com e-mail címen. Így elkerülhető, hogy bármely levél, értékes fotó elvesszen)

*

Ugyanilyen formában szeretném elkészíteni a II. világháború püspökladányi áldozatainak és fronton szolgált katonáinak fotóalbumát is. Ehhez is várom fotóikat!

*

Emlékezzünk együtt püspökladányi őseinkre és hőseinkre!

Megyaszai Szilvia szerkesztő

*

—————————————————————————–

*

(Azonnali értesítést kaphat az oldal frissítéséről, friss tartalmak feltöltéséről ha csatlakozik a Facebook-on a Püspökladány Anno Közösséghez)

Várjuk a hozzászólásod