2014. március 15-én került sor Püspökladányban, a középiskola előtti területen – az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett városi ünnepségsorozat keretében – Karacs Ferenc (1770-1838) rézmetsző, térképkészítő szobrának méltó leleplezésére. A püspökladányi születésű Karacs Ferenc neve nemcsak hazájában, de külföldön is ismertté vált, munkássága meghatározó volt a térképészet történetében. Püspökladányban középiskolánk, múzeumunk és egyik utcánk névadója.

A Karacs Ferenc-szobor a Püspökladányban élő Győrfi Lajos szobrászművész nagyszerű alkotása, a szobor melletti emlékkövön a püspökladányi születésű költő, drámaíró, dalszerző G. Nagy Ilián verse olvasható.

A szobor megvalósításának kezdeményezése a Karacsos Öregdiákok Egyesületének érdeme.

A köztéri szobor leleplezésének alkalmából ünnepi köszöntőt mondott Dombi Imréné polgármester, az ünnepi beszédet pedig Bodó Sándor országgyűlési képviselőtől hallhatták a megjelentek. A szobrot bemutatta, s az alkotókat méltatta Prokai Gábor művészettörténész. Ők végezték a szobor ünnepi leleplezését is.

A rendezvény előtt a Karacs Ferenc Gimnázium aulájában előbb Karacs Zsigmond – Karacs Ferenc leszármazottjának – érdekfeszítő előadását hallgathatták meg, majd Győrfi Lajos szobrászművész impozáns kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.

Az emlékkő felirata:

KARACS FERENC

rézmetsző, térképkészítő

Püspökladány, 1770. március 16. – Pest 1838. április 14.

„Ladányi volt, példás hazafi,

mestere, művésze munkájának.

Sorsában a titok, kövessétek

és lesz jövője a népnek, hazának!”

G. Nagy Ilián

A rendezvény közönsége méltó megemlékezés és köztéri szoboravatás részese lehetett.

Püspökladány, 2014. március 15.

*

Karacs Ferencről és családjáról a Püspökladány Anno honlap bal oldali menüoszlopában, önálló menüpontban olvashatnak részletesebben.

*

Megyaszai Szilvia

Képgaléria:

Várjuk a hozzászólásod