Kedves Látogatóink!

2012. július 3-án került megrendezésre a Dorogi Márton Városi Könyvtár és Művelődési Központban a 38. Hortobágyi Természetvédelmi Kutatótábor konferenciája és tudományos emlékülése. Az emlékülés második blokkjában a „három föld” tudósa, a Sárrét írója Szűcs Sándor halálának 30. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést, mely a Szűcs Sándor és Dorogi Márton barátságának, egymást ösztönző kapcsolatának bemutatására irányult. (Szűcs Sándor és Dorogi Márton életútjának, munkásságának bemutatása a Könyvespolc című rovatunkban olvasható).

Szűcs Sándor író, néprajzkutató és Dorogi Márton püspökladányi tanító, néprajzi gyűjtő barátságának szemléltetése először egymáshoz írott leveleik bemutatásán keresztül vált megismerhetővé az érdeklődők számára, mely felettébb érdekes előadást Balogh Jánosné dr. Horváth Terézia kandidátus és dr. Oláh Józsefné Szász Ilona néprajzkutató tartották. A bemutató során kivetítésre, felolvasásra és elemzésre kerültek a ritkaságszámba menő képeslapok, levelezőlapok, egymáshoz írott személyes hangvételű levelek! Ezután Dorogi Farkas tanár tartott megemlékezést keresztapjáról, Szűcs Sándorról. Végül Siposné Dorogi Ágnes tanító tartotta meg megindító előadását „Eltűnt idők nyomában” címmel, mely édesapja, Dorogi Márton barátjáról, Szűcs Sándorról szólt.

Szűcs Sándor, Dorogi Márton: Halló, itt a Paródia Rádió

A rendezvény meglepetése az a magnetofonos hangfelvétel lejátszása volt, melyen Dorogi Márton és Szűcs Sándor hangja hallható, különlegesen ritka felvétel keretében! A két barát, Szűcs és Dorogi egymás, illetve a maguk, családjuk szórakoztatására rendkívüli humorérzékkel megáldva, humoros és képzeletbeli rádiófelvételeket rögzített „Paródia Rádió” címmel. A hangfelvételek eddig a családi hagyaték részét képezték, és ezen az emlékülésen kerültek a nagyközönség előtt lejátszásra. Varázslatos múltidézés, jókedvre derítő percek részesei lehettek az emlékülés résztvevői, Szűcs Sándor és Dorogi Márton hangját hallgatva.

A konferencia utolsó meglepetése a konferencia anyagának könyv formájában való egyidejű kiosztása volt, mely könyv a „Szűcs Sándor és Dorogi Márton barátsága” címet viseli.
Valamint kiadásra és bemutatásra került Dorogi Farkas: Szűcs Sándor élete és munkássága című kiadványa is. (Bemutatásuk, ajánlásuk a  Könyvespolc című rovatunkban olvasható.)

M. Szilvia

Várjuk a hozzászólásod